ALAIN BROSSÉ (45): ‘TRIBES IS EEN VIJFSTERRENHOTEL, ZONDER OVERNACHTINGEN’

Tot midden 2014 was Alain Brossé chief commercial officer bij de uitzendgroep Accent. Daarvoor had hij leidinggevende functies bij onder meer Thomas Cook en bij Regus, de internationale marktleider in de verhuur van flexibele werkruimte. Bij Regus leerde Brossé de Nederlanders Eduard Schaepman en Jasper Bekkering kennen. Schaepman was negen jaar CEO van Regus Benelux en Bekkering was er vier jaar CFO.

Op initiatief van Schaepman startten de drie ex-collega’s een jaar geleden met Tribes, een verhuurder van flexibele werkruimten. Intussen telt Tribes al zes vestigingen: vijf in Nederland en een in Brussel. “Het draait als een tierelier”, zegt Alain Brossé. “Ook dankzij de hulp van zeer goede aandeelhouders, zoals Marcel Boekhoorn, een Nederlandse ondernemer die onder meer bekend is van McGregor. Hij beschikt ook over een interessante vastgoedportefeuille. Ook Michiel Mol is in het kapitaal gestapt, de man achter het Formule 1-team Force India.”

In hoeverre verschilt Tribes van wat u bij Regus hebt gedaan?

ALAIN BROSSÉ. “In een Tribes-vestiging vind je geen klassieke kantoorruimte. Wij bieden inspirerende plaatsen voor mensen die willen werken. Vergelijk het met een vijfsterrenhotel, maar dan zonder overnachtingen.

“Regus is een fantastisch product, en Marc Dixon is een pionier. Hij heeft het concept van het businesscenter uitgewerkt én er een markt voor gecreeerd. Maar op een bepaald moment is hij gestopt met innoveren en is er sleet op de formule gekomen. Ik begrijp dat wel. Regus heeft het aan het begin van de jaren 2000 moeilijk gehad. In de VS heeft het zelfs een Chapter 11-procedure moeten aanvragen. Dat heeft hem voorzichtiger gemaakt, denk ik. Maar voorzichtigheid en innoverend ondernemen gaan moeilijk samen.”

Mikt Tribes op het hogere segment?

BROSSÉ. “Je kunt in Tribes al terecht vanaf 150 euro per maand. Dan kan je alle dagen van 8.30 tot 18.00 uur in een coworking space werken, met een bibliotheek, een restaurant, een fitness, vergaderzalen… Ik heb net de studie bekeken van Colliers over de jaarlijkse kantoorkosten per werknemer. In België bedragen die gemiddeld 11.700 euro. Bij ons betaal je minder voor een individueel kantoor met toegang tot alle services en een eigen parkeerplek.”

In Nederland hebt u al vijf vestigingen, in ons land één. Zegt dat iets over de aanvaarding van flexibel werken in beide landen?

BROSSÉ. “Flexibel werken is in de VS goed voor 27 procent van de kantooroppervlakte. Londen zit op 17 procent en Nederland haalt 1,8 procent. In België ligt het nog net onder 1 procent. De belangrijkste verklaring voor de snellere vooruitgang in Nederland is dat we daar via onze aandeelhouders toegang hebben tot kantoorvastgoed. Maar we kijken verder dan Nederland en België. Ons plan is om wereldwijd in tien jaar 2000 locaties te openen. We willen geen Nederlandse, Belgische of Benelux-organisatie worden.”

Wat zijn uw ambities in België?

BROSSÉ. Over tien jaar willen we 26 locaties hebben in België. De Brusselse vestiging draait zeer goed, wat ons vertrouwen geeft om snel door te starten in België. In Brussel kijken we nog naar enkele centrumlocaties, maar ook naar Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen, Luik, Namen, Aalst… De eerste stap is nog uitbreiden in Brussel en opstarten in andere steden. Ook in Luxemburg willen we een vestiging openen, op termijn moeten het er daar acht worden.”

LV

“We kijken verder dan Nederland en België”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content