Alain Brossé (39) Buit overmacht uit

Is: manager Thomas Cook Business Incentives

Vrije tijd: reizen met familie, zeilen, snowboarden, squash, kunst en cultuurVoor Thomas Cook België is business-to-business nog altijd een klein segment, maar het wordt wel steeds belangrijker. De reisorganisator tastte dit beloftevolle marktsegment al langer af, met Alain Brossé kwam het project in een stroomversnelling. In nauwelijks één jaar kon hij het klantenbestand vertienvoudigen.

Wat heeft u het voorbije jaar geleerd?

ALAIN BROSSÉ (THOMAS COOK BUSINESS INCENTIVES). “In mijn vroegere job bij Regus heb ik de wereld rondgereisd. Vijf dagen, vijf landen, vijf hotels, je kent het wel. Reizen was voor mij iets puur rationeels, een noodzakelijk kwaad. Het was voor mij dan ook een leuke ontdekking dat reizen ook een passionele kant kan hebben. Ik trof hier een fantastisch team aan dat zich dag in dag uit inzet om de klanten een unieke ervaring aan te bieden. Samen hebben we de verkoopsprocessen geoptimaliseerd en dat leidde tot mooie groeicijfers. Uiteindelijk zijn we 20 procent boven ons target uitgekomen.”

Uw CEO, Ulrik Vercruysse, maakte onlangs de cijfers van Thomas Cook België bekend. De omzet daalde met 7 procent, maar de nettowinst steeg wel met meer dan 10 procent. De toegenomen rentabiliteit had volgens hem alles te maken met een strikte kostencontrole. Volgde uw departement die trends?

BROSSE. “Onze omzet is gestegen en met onze kosten zitten we op dezelfde ratio’s als Thomas Cook België. Preciezere cijfers kan ik niet geven, want ons moederbedrijf is beursgenoteerd. Natuurlijk hebben wij veel aandacht voor kostencontrole, maar er blijft ook ruimte voor innovatie. Denk maar aan de lancering van de Travelbox in oktober. Zelf blijven we ook vooruitkijken. Zo zijn we nu al volop bezig met de productontwikkeling in functie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen.”

De reissector werd zwaar getroffen door de crisis. Is dat al verteerd?

BROSSE. “We hebben de indruk dat die in onze sector toch grotendeels achter de rug is. Het kan vreemd klinken, maar ondanks de situatie zijn heel veel bedrijven blijven geloven in het nut van incentives. Niet onterecht, want een wetenschappelijke studie heeft onlangs aangetoond dat incentives zoals belevenisreizen de efficiëntie tot 22 procent kunnen verhogen.”

Op termijn mikt u op het marktleiderschap in ons land. Hoe gaat u dat aanpakken?

BROSSE. “In de eerste plaats blijven we trouw aan onze directe aanpak en blijven we de klanten – van kmo tot multinational – rechtstreeks benaderen. Daarnaast maken we deel uit van een internationale groep en die troef willen we nadrukkelijker uitspelen. Bij overmacht gaan we bijvoorbeeld verder dan de normale wettelijke aansprakelijkheid. Tijdens de recente staking van de verkeersleiders hebben we onze vliegtuigen afgeleid naar Rijsel, Eindhoven en Maastricht. We hebben bussen ingelegd en onze hostessen waren ter plaatse om de mensen op te vangen. Een staking is een klassiek voorbeeld van overmacht, maar onze klanten zijn wel allemaal kunnen vertrekken. Ook ten tijde van de aswolk hebben we snel alternatieven uitgewerkt en onze klanten hebben daarvoor geen euro extra moeten betalen. De bedrijven waarderen zoiets.”

DVT

“We zijn nu al volop bezig met de productontwikke-ling in functie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content