‘Airco’s warmen steden nog meer op’

In Spanje mag de airco in de zomer alleen nog aan als het warmer is dan 27 graden. “Airco’s kunnen ook in België hitte-eilanden in de steden verergeren”, zegt Dirk Vanhoudt, senior researcher thermische energiesystemen van VITO – EnergyVille.

1. Is er een betere oplossing dan airco om het hoofd koel te houden?

“Een airco is vaak een klassieke warmtepomp op buitenlucht, waarmee je in de winter je woning kunt verwarmen en ze in de zomer kunt koelen. Tijdens een hittegolf naar de airco grijpen is een slechte oplossing. De airco onttrekt koude aan de buitenlucht. Er is ook heel veel elektriciteit nodig om de lucht binnen te koelen, als het buiten warm is. Bij een geothermische warmtepomp is dat niet zo.”

2. Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

“Met boringen worden lussen in de bodem gelegd. Door die lussen loopt een mengsel van water en antivriesmiddel, dat in de winter wordt opgewarmd en in de zomer wordt gekoeld door de bodemtemperatuur van 10 à 12 graden. De warmtepomp is alleen nodig in de winter, om de temperatuur op te krikken. In de zomer moet je enkel het water rondpompen in de installatie, om de binnentemperatuur van een woning af te koelen. Het rendement is hoger dan bij de klassieke luchtwarmtepomp.”

3. Riskeren we met geothermie de bodem op te warmen in plaats van de lucht?

“Het effect op de bodem is heel lokaal. Aan het einde van het stookseizoen kan de bodemtemperatuur afgekoeld zijn tot 8 graden. Aan het begin van het stookseizoen kan die temperatuur 14 graden zijn. Die opwarming of afkoeling van de bodem gaat heel langzaam. Bovendien maak je gebruik van de seizoensopslag: de warmte die je in de zomer in de bodem stopt, haal je er in de winter weer uit. Na een hete zomer heb je iets meer bodemwarmte, die je in de winter kunt omzetten in verwarming.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content