AGENDA IN 2015

JANUARI

– Litouwen schakelt over op de euro. Duitsland neemt het voorzitterschap van de G7 over. Letland begint aan zijn eerste beurt als halfjaarlijkse voorzitter van de EU.

– De Britten geven het nooit ofte nimmer op Winston Churchill te gedenken, nu op de vijftigste gedenkdag van zijn dood.

FEBRUARI

– Het Chinese jaar van de Geit vangt aan. Wie in zo’n jaar geboren is, is kalm, aardig, creatief en pessimistisch.

– De beste teams van het American football treffen elkaar in Phoenix, Arizona, voor Super Bowl XLIX.

– Nigeria, Afrika’s volkrijkste land, houdt presidents- en parlementsverkiezingen.

MAART

– De totale zonsverduistering op 20 maart is de laatste die in Europa zichtbaar is tot augustus 2026.

– De doodgeslagen koning Richard III van Engeland, wiens stoffelijke resten in 2012 ontdekt werden onder een gemeentelijk parkeerterrein, wordt opnieuw begraven in de kathedraal van Leicester.

– De VN poogt ons op te beuren met de Wereldpoëziedag.

APRIL

– Otto von Bismarck, de eerste, ‘ijzeren’, kanselier van het Duitse keizerrijk en bedenker van de moderne welvaartsstaat, werd 200 jaar geleden in Pruisen geboren.

– De Amerikanen gedenken het einde van hun burgeroorlog door de overgave van Robert E. Lee, 150 jaar geleden, evenals de moord op Abraham Lincoln, zes dagen later.

– De wereld is een schouwtoneel op de Wereldcircusdag.

– De top van de Amerika’s wordt in Panama gehouden.

MEI

– De Chelsea Flower Show bloeit open, weer of geen weer.

– Expo 2015 opent in Milaan. Liefhebbers van hedendaagse kunst stromen samen in Venetië voor de Biënnale.

– De Britten gaan naar de stembus voor algemene verkiezingen.

JUNI

– Leiders van de rijkste landen ter wereld komen samen in Schloss Elmau in de Beierse Alpen, waar Angela Merkel gastvrouw is voor de jaarlijkse top van de G8 – of de G7 als de Russische president Poetin niet uitgenodigd wordt.

– De eerste Europese Spelen, waaraan deelgenomen wordt door 49 landen in 20 sporten, gaan van start in Bakoe, Azerbeidzjan; en de zevende FIFA-wereldbeker voor vrouwen wordt afgetrapt in Canada.

– 800 jaar geleden plaatste koning Jan van Engeland in Runnymede Meadow zijn zegel onder de Magna Charta.

– Turkije houdt algemene verkiezingen.

JULI

– Luxemburg neemt het EU-voorzitterschap over.

– New Horizons, een ruimtesonde van de NASA die meer dan 4,5 miljard kilometer heeft afgelegd sinds ze in 2006 gelanceerd werd, wordt het eerste ruimtetuig dat Pluto aandoet.

– Een andere onversaagde reiziger, de Queen Mary 2, vaart van Liverpool naar Halifax en Boston om de eerste trans-Atlantische overtocht van een Cunard-lijnschip, de Britannia, 175 jaar later nog eens over te doen.

AUGUSTUS

– Tien jaar nadat New Orleans getroffen werd door de orkaan Katrina, wordt de balans van zijn herstel opgemaakt.

– Zeelui en muziekliefhebbers trekken naar de haven van Paimpol in Bretagne voor het Festival du Chant de Marin, een tweejaarlijkse shantyjamboree.

– Het wereldkampioenschap atletiek is het grootste sportevenement in het ‘vogelnest’ in Peking sinds de Olympische Spelen van 2008. In Mar del Plata, Argentinië, nemen atleten die een geslaagde orgaantransplantatie ondergaan hebben het tegen elkaar op in de 20ste wereldtransplantatiespelen.

SEPTEMBER

– Koningin Elizabeth II steekt koningin Victoria, die 63 jaar, 7 maanden en 3 dagen op de troon zat, voorbij als de langst regerende Britse monarch.

– De wereldbeker rugby strijkt neer in Engeland en Wales.

– De wereldleiders komen samen in New York om de vooruitgang in de bestrijding van extreme armoede te meten, nu de deadline van eind 2015 nadert om acht Millenniumdoelstellingen die in 2000 vastgelegd werden te verwezenlijken – en om nieuwe doelstellingen vast te leggen.

OKTOBER

– De Canadezen stemmen in algemene verkiezingen.

– De jongste James Bond-film, de 24ste in de reeks en met Daniel Craig in de hoofdrol, komt in de zalen.

– De toekomst is er: 21 oktober is de dag waarop Marty vooruit reisde in ‘Back to the Future Part II”

– Het IMF en de Wereldbank trekken zuidwaarts naar Lima, Peru, voor hun jaarvergaderingen.

NOVEMBER

– Twin peaks: Turkije is gastheer voor de tiende top van de G20, en leiders van de 21 landen van de Asia-Pacific Economic Co-operation komen samen in Manila op de Filipijnen.

– De strijd tegen de opwarming van de aarde verplaatst zich naar Parijs, waar regeringen samenkomen voor de internationale klimaatveranderingsconferentie.

– Luchtvaartlui doen zaakjes in de woestijn op de luchtvaartshow in Dubai, het snelst groeiende evenement van zijn soort in de wereld.

DECEMBER

– De wereldvredeskaravaan treedt in de voetstappen van de koningin van Sheba van Jordanië tot Jeruzalem.

– De Amerikanen gedenken de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij; het 13de amendement aan de grondwet werd van kracht toen Georgia het als 27ste staat ratificeerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content