Advocaten voor de grote deals

Het advocatenkantoor Linklaters is door de jury van de Trends Legal Awards 2016 uitgeroepen tot Best Law Firm. Het was betrokken bij heel wat grote transacties in België.

Het Brusselse kantoor van Linklaters was het beste van een tiental kandidaturen die aan de jury van de Trends Legal Awards voorgelegd werden.

In 2015 onderscheidde het advocatenkantoor zich door zijn deelname aan een hele reeks bijzondere deals. “We stonden in het middelpunt van de grootste transacties en geschillen in België”, zegt Henk Vanhulle, managing partner van Linklaters.

De firma adviseerde Solvay voor kapitaalverhoging, obligatie-uitgifte en andere financiering voor de overname van de Amerikaanse onderneming Cytec, gespecialiseerd in composietmaterialen voor de lucht- en ruimtevaart. Die operatie van bijna 5 miljard euro hield in heel de wereld tientallen advocaten van Linklaters bezig. Maar het was wel degelijk het Brusselse kantoor dat het dossier gidste. Internationaal beschikt het van oorsprong Angelsaksische kantoor over een indrukwekkende slagkracht, maar steeds met een uitgesproken lokale verankering.

Het kantoor trad ook op als adviseur van Delhaize bij de toenadering tot het Nederlandse Ahold (bekend van Albert Heijn). Bijna 80 advocaten, van wie de helft in België, werkten mee aan de uitwerking van die enorme fusieoperatie, die een retailreus met 375.000 medewerkers in het leven riep. Linklaters was ook betrokken bij de grootste consolidatieoperatie die ooit in de biersector plaatsvond, als adviseur van SAB Miller dat door AB InBev overgenomen werd.

Zoals andere kantoren van dezelfde omvang verdedigt Linklaters heel wat Belgische ondernemingen: Proximus, Kinepolis, Ethias, Van Hool, Deceunink, Ageas enzovoort. De onderneming telt bijna 140 advocaten, onder wie 26 partners, en blijft het full-servicemodel trouw. De firma bestrijkt alle gebieden van het ondernemingsrecht (tax, real estate, litigation, banking, M&A, IP-IT enz.) en doet aan cross-practice door in elk dossier indien nodig de verschillende departementen te betrekken.

Welzijn

Linklaters is aanwezig in een twintigtal landen. Het beschikt over een indrukwekkende armada van 2700 advocaten, bijgestaan door een staf van 2300 andere medewerkers. Dat ondersteunend personeel is de jongste jaren gespecialiseerder geworden. Naast receptionisten, assistenten, informatici, hr-specialisten en business developers, doet het kantoor ook steeds vaker een beroep op projectmanagers. Die doen de coördinatie van omvangrijke internationale operaties waarbij een aanzienlijk aantal advocaten uit verschillende landen betrokken zijn.

Omdat het beroep van advocaat in de eerste plaats een ‘people business’ is, gaat het kantoor er prat op dat het zijn advocaten goede arbeidsvoorwaarden biedt. “Het welzijn van de medewerkers is essentieel”, merkt Lefèvre op. De jongste rekruten krijgen bijzondere aandacht. “De Generatie Y, en binnenkort Z, wil op de proef gesteld worden en betrokken worden bij de dossiers. We trachten hen een werkomgeving te bieden die aan de verwachtingen beantwoordt”, zegt Lefèvre. Daarnaast werden ook programma’s opgezet om het leven van jonge ouders te vergemakkelijken.

Acties voor klanten

Linklaters heeft heel wat acties ontwikkeld ten behoeve van zijn klanten. Die vragen van het advocatenkantoor een proactieve benadering in verband met nieuwe reglementering of nieuwe activiteiten, die onvermijdelijk juridische vragen oproepen. Zo organiseerde het kantoor seminars over class action, met het internet verbonden voertuigen en gegevensbeveiliging. Het communiceert met zijn klanten over actuele kwesties, zoals de impact van een mogelijke brexit op het zakendoen in Europa. Het organiseert ook colloquia voor bepaalde klantenprofielen, zoals de Chinese investeerders die belangstelling tonen voor commerciële opportuniteiten in België.

Het kantoor heeft vertrouwen in de evolutie van de juridische markt in 2016: “Er gaan heel wat transacties om op de markt”, legt Vanhulle uit. “We zijn optimistisch.”

Gilles Quoistiaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content