Advanced Micro Devices (AMD)

Het aandeel van Advanced Micro Devices (AMD) viel na de omzetwaarschuwing vorige maand terug naar het laagste niveau in drie jaar, niet ver van het dieptepunt van 2008. De Amerikaanse halfgeleiderproducent en eeuwige runner-up van het grote Intel zit in slechte papieren. De diversificatie buiten het klassieke segment van microprocessoren zet weinig zoden aan de dijk en in de kernmarkten (pc’s en grafische halfgeleiders) gaat de jongste jaren marktaandeel verloren aan onder meer Intel en Nvidia. Het onderzoeksbureau Gartner zag de wereldwijde pc-verkoop in het eerste kwartaal met 5,7 % afnemen en voor het tweede kwartaal wordt zelfs op een achteruitgang met 9,5 % gerekend. Dat zou de grootste afname sinds het derde kwartaal van 2013 zijn. Overigens neemt niet alleen de pc-verkoop af, maar ook die van tablet pc’s.

AMD versleet de jongste jaren heel wat CEO’s. Sinds het aantreden van Lisa Su vorig jaar werden de activiteiten in twee segmenten opgesplitst. Computing & Graphics omvat microprocessoren voor pc’s en laptops en de grafische halfgeleiders. Bij Enterprise, Embedded en Semi-custom gaat het om halfgeleiders voor spelconsoles. AMD is toeleverancier van onder meer Sony (PlayStation) en Microsoft (Xbox). Die activiteit groeit sneller en is operationeel nipt winstgevend, maar genereert wel lagere marges. Bij de microprocessoren en grafische processoren wil AMD marktaandeel terugwinnen. De lancering van nieuwe producten heeft om uiteenlopende redenen vertraging opgelopen, maar binnenkort komt er toch een nieuwe grafische kaart voor het topsegment.

Naast de omzetprognose werd ook de verwachte winstgevendheid verlaagd. De brutomarge bedroeg in het eerste kwartaal nog 32 %, maar is gedaald naar 28 %. Intussen lijken ook de grenzen van de kostenbesparingen bereikt. De operationele kosten daalden tussen 2012 en 2014 van 2,1 naar 1,6 miljard USD. Ook in de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling werd al flink het mes gezet en die verder afromen is evenmin aangewezen. Een positieve vrije kasstroom zit er dit jaar dan ook wellicht niet in.

AMD heeft zich intussen ook teruggetrokken uit het segment van de highdensityservers of microservers. De groep werd actief in dit segment na de overname van SeaMicro, waarvoor drie jaar geleden 334 miljoen USD werd betaald. Microservers werden ontworpen voor toepassingen die niet zoveel rekenkracht vereisen en voorzien zijn van processoren die minder duur zijn en ook minder stroom verbruiken. Deze microservers konden echter nooit de hooggespannen verwachtingen waarmaken. AMD blijft intussen aankijken tegen een relatief hoge financiële schuld. De cashpositie daalde naar 906 miljoen USD en de langetermijnschuld bedraagt 2,3 miljard USD aan. AMD heeft wel nog wat tijd om positieve kasstromen te genereren, want een eerste grote schijf vervalt pas in 2019.

Conclusie

Er is op korte termijn op operationeel vlak weinig beterschap in zicht voor AMD. Nieuwe producten die het tij moeten doen keren, zijn er voorlopig nog niet en het is bovendien hoogst onzeker of die daarin ook zullen slagen. De verwachtingen en ook de waardering zijn momenteel erg laag, maar voor een aankoop lijkt het ons nog wat te vroeg.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content