Adem gezondheid in

Essentiële oliën worden gedistilleerd uit bladeren, bloemen, vruchten of andere plantaardige elementen. Ze worden opgenomen langs de neus, de huid en de mond. En ze kunnen de vermoeidheid verdrijven of voor een geestelijke opkikker zorgen.

Geurelementen zijn een sterk opkomend fenomeen. Ze worden gebruikt om sfeer te scheppen en voor aankleding te zorgen, maar ook voor hygiënische en verzorgingsdoeleinden.

“Het heeft waarschijnlijk iets te maken met de verminderde smaak van de voedingsmiddelen in een wereld waarin alles steeds fletser wordt,” zegt PhilippeGyselinck van de afdeling onderzoek en ontwikkeling van het Phytosun’Aroms-laboratorium bij OmegaPharma.

Ook de farmaceutische industrie heeft business geroken en zoekt naarstig naar medische, therapeutische en profylactische aanwendingen van aromatherapie. “Er zijn in België zo’n 150 artsen die aromatherapie voorschrijven,” vertelt Philippe Gyselinck. “Dat zijn huisartsen of homeopaten die een specialisatie van twee jaar gevolgd hebben. Een opleiding die echter niet officieel erkend wordt en dat heeft zo zijn reden: de literatuur over de essentiële oliën is uitgebreid en tegenstrijdig. Een deel ervan steunt op wetenschappelijke analyses, een ander op traditie. Met alle fouten van dien bij de overdracht van de ene generatie op de andere.”

Onschadelijk, maar soms ook ondoeltreffend

Omega Pharma biedt 250 essentiële oliën aan voor apotheken, waarvan een dertigtal voortaan ook voor het grote publiek bestemd is. Sinds oktober 2002 kan de consument ze zonder voorschrift kopen in de apotheek om ze vervolgens op te snuiven, in te wrijven of in te slikken. Ongeveer 20 % van de 5300 apothekers in België biedt die producten op dit ogenblik aan. Omega Pharma heeft overigens nog geen concurrenten in die distributieketen. Het label brengt ook een badlijn op de markt, evenals een massagegamma en zelfs een olieachtig product om de pijn te stillen van de kloven die optreden bij borstvoeding, maar dan zitten we wel duidelijk ergens tussen aromatherapie en dermatologie.

Eigenaardig genoeg zijn het vooral Franstalige landen en regio’s waar het grootste aantal aanhangers van aromatherapie te vinden is. En terwijl ze elders alleen uitwendig wordt toegediend, is het in Franstalige gebieden niet ongewoon om ze langs orale weg toe te dienen, hetzij met druppeltjes op een neutraal tabletje, in een siroop of in een capsule. In Frankrijk hebben de kinderartsen en gynaecologen zelfs een aromatherapie ontwikkeld die rectaal of vaginaal wordt ingebracht.

De aromasector zit overigens ingewikkelder in elkaar dan men zou denken. Behalve aromatherapie – een begrip dat verwijst naar de farmacologische werking van essentiële oliën om moleculen in het lichaam te brengen – bestaat er ook aromacologie. Bij aromacologie gebruikt men parfums om in te werken op de psyche van het individu door stimulering van de reukzenuwen om zo tot de gevoelswereld door te dringen. Onder meer Shiseido en L’Occitane zijn actief op dat domein. Opdat de consument toch een beetje zijn weg zou vinden in het ruime – onschadelijke, maar soms ook ondoeltreffende – aanbod hebben onafhankelijke onderzoekers het kwaliteitslabel HEBB D ( Huile Essentielle Botaniquement et Biochimiquement Définie) ontworpen.

U hebt wel oren naar zo’n aromatherapie, maar weet niet goed hoe eraan te beginnen? Als beginneling zult u zich alvast niets verkeerds toedienen als u bij een angstaanval enkele druppels lavendel op een zakdoek aanbrengt. In geval van een verkoudheid kunnen druppeltjes eucalyptus wonderen doen. En voelt u zich misselijk of vermoeid, probeer dan eens enkele druppels munt.

Serge Vanmaercke

Voelt u zich misselijk of vermoeid, probeer dan eens enkele druppeltjes munt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content