Actua

Albert Heijn. De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn opent in Brasschaat zijn eerste winkel in België. Het Nederlandse concern is echter in de rouw, na het overlijden van Albert Heijn (83), kleinzoon van de stichter van de gelijknamige winkelketen. In Nederland telt het bedrijf meer dan 750 filialen.

Notionele-intrestaftrek. Bedrijven hebben vorig jaar voor 17,3 miljard euro fiscale aftrekken ingebracht via de notionele-intrestaftrek. Voor de Schatkist hangt daaraan volgens sp.a-kamerlid Dirk Van der Maelen een prijskaartje van 5,8 miljard. Dat is tien keer meer dan was gepland bij de invoering van de maatregel.

Diamantfraude. Volgens het parket hebben twee Antwerpse diamantbedrijven op grote schaal diamanten gesmokkeld met vervalste Kimberley-certificaten. Die garanderen normaal de herkomst van de steentjes en waren bedoeld als wapen tegen de illegale diamanthandel.

OmegaPharma is weer op het overnamepad. Het geneesmiddelenbedrijf heeft vorige week 14 miljoen euro betaald voor de overname van enkele farmaceutische producten in Frankrijk en Groot-Brittannië. Sinds oktober deed het bedrijf van Marc Coucke al voor ruim 93 miljoen euro overnames.

Volvo Gent. Het Chinees-Zweedse automerk Volvo investeert in zijn Gentse fabriek om de productie van het model XC60 te verhogen tot 110.000 stuks per jaar. De compacte terreinwagen verkoopt uitstekend. Op de Chinese markt verdrievoudigde het merk vorig jaar de verkoop. Dat is een symbolische opsteker voor Zhejiang Geely, het Chinese bedrijf dat Volvo Cars vorig jaar overnam.

Electrawinds. De Franse private-equitygroep Demeter Partners stapt in het kapitaal van het Vlaamse groenestroombedrijf Electrawinds. Het Franse fonds doet zijn intrede via een kapitaalverhoging van 15 miljoen euro. Tegelijk heeft de investeringsmaatschappij GIMV voor 4 miljoen euro aan achtergestelde converteerbare obligaties omgezet in aandelen.

Melexis. De beursgenoteerde producent van chips voor de autosector Melexis daagt de bank KBC voor de rechter voor slecht beleggingsadvies met CDO’s. Het bedrijf vraagt een compensatie van 15 miljoen euro voor geleden verliezen.

ESMA. De nieuwe Europese beurswaakhond ESMA krijgt met de Nederlander Steven Maijoor (46) een verrassende topman. Zelfs in eigen land was de man niet echt bekend. Jean-Paul Servais, voorzitter van de CBFA, was lang in de running voor de topbaan.

Daihatsu. De Japanse autobouwer Daihatsu – van de Toyota-groep – stopt met autoverkoop in Europa. Vanaf 2013 is het merk niet meer te koop in Europa. Op de Belgische markt werden vorig jaar amper 301 Daihatsu’s ingeschreven, een daling met liefst 37 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content