ACTIMEL

Verwarring

Ruim een jaar geleden lanceerde Danone in ons land Actimel, een gefermenteerd melkdrankje met de bakterie “lactobacillus casei imunitass”. Die bakterie is bestand tegen maagzuur en komt dus ongeschonden in het menselijk darmkanaal, waar ze heilzaam inwerkt op de darmflora. Hierdoor zou de konsument zich gezond en fit moeten voelen, terwijl ook zijn natuurlijke weerstand versterkt wordt.

In januari heette het echter plotseling dat Actimel biezonder geschikt zou zijn om het cholesterolgehalte in de hand te houden. Affiches met die boodschap sierden de bushokjes in het land. Hoe zit dat nu eigenlijk : is één en hetzelfde produkt tegelijkertijd goed om de darmflora te bevorderen en de cholesterol te beteugelen ?

Dat blijkt niet het geval te zijn. “Tot voor kort was Actimel de naam van één produkt, nu van een hele familie,” zegt Edgar Eeckman van het bureau Van Luyken & Eeckman dat de public relations voor Actimel verzorgt. “Research van Danone in Parijs wees uit dat er nog andere produkten bestaan, op basis van melk en joghurt, die een weldoende invloed hebben op de gezondheid. De bedoeling is dat er nu bij de naam Actimel een toevoeging komt : het wordt dus enerzijds Actimel Casei Imunitass en anderzijds Actimel Cholesterol Control.”

Onderzoek van TNO in Nederland toonde aan dat na drie weken gebruik van Actimel Cholesterol Control de “slechte” cholesterol gemiddeld met 5,6 % verminderde en de totale cholesterol met 4,5 %. Is er onderzoek gedaan naar de perceptie van cholesterol bij de konsument ? “Dat niet,” zegt Eeckman. “Het probleem is immers bekend. Bij het eerste produkt onder de naam Actimel was dat anders : de darmflora is minder top of mind bij de konsumenten.”

Opvallend is dat in de Nederlandse kranten eind januari nog een grote advertentie stond voor de darmflora-variant van Actimel. Maar ook Nederland zal de cholesterol-versie krijgen.

Is een en ander niet een beetje verwarrend voor de konsument ? Eerst kreeg hij te horen dat het dagelijks gebruik van Actimel goed was voor de darmflora ; nu is het ineens (ook) goed om het cholesterolgehalte in de hand te houden. Bovendien kwam er in de loop van het jaar, naast het drankje, ook nog een joghurt-versie van Actimel voor de darmflora. Door elk produkt nu een duidelijke extra-naam mee te geven, wil men die verwarring uit de wereld helpen.

ACTIMEL Tot voor kort de naam van één produkt, nu van een hele familie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content