Achter de schermen

© Getty Images

Veel ogen zijn gericht op de Amerikaanse politiek. Later dit jaar vinden in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen plaats. De Democraten zijn druk in de weer met de organisatie van talloze voorverkiezingen. Al zijn veel analisten ervan overtuigd dat de gevaarlijkste tegenstander van Donald Trump niet Bernie Sanders of Joe Biden heet, maar luistert naar de naam corona.

Philip Rucker en Carol Leonnig zijn allebei doorgewinterde verslaggevers voor The Washington Post. Samen schreven ze A Very Stable Genius, vertaald onder de titel: Een heel stabiel genie. In het boek – dat werd bekroond met de Pulitzerprijs – krijgt de lezer een kijkje achter de schermen van het Witte Huis. Drie jaren van knotsgekke politieke toestanden worden op een uiterst sappige manier gebracht. De lezer waant zich het ene ogenblik in een komische soap, dan weer in een spannende thriller.

Een heel stabiel genie is gebaseerd op honderden uren aan gesprekken met meer dan 200 bronnen, onder wie vrienden en adviseurs van president Trump. De auteurs zijn niet over een nacht ijs gegaan. Sommige bronnen wilden niet met naam en toenaam in het boek verschijnen. Daardoor kreeg de entourage van Donald Trump al gauw de indruk dat het om een goedkope afrekening zou gaan. Andere bronnen, zoals agenda’s, interne memo’s en andere correspondentie tussen belangrijke figuren, zorgen voor een evenwichtiger beeld.

Donald Trump is een zegen voor journalisten. “Er is nog nooit een president geweest die zo toegankelijk en transparant was als Trump. Hij deelt zijn stemmingen en roeptoetert dingen waar hij het niet mee eens is via Twitter.” Een heel stabiel genie is een interessante aanvulling op al dat getwitter. Het schetst een breder beeld van het tumult en de wetteloosheid die rond de Republikeinse president heersen.

De journalisten hebben de titel van het boek niet verzonnen. Donald Trump leverde zelf de mosterd toen hij zich omschreef als een genie: “Volgens mij ben ik niet alleen slim, maar gewoon een genie, en nog een heel stabiel genie ook.” Binnenkort kan de vastgoedtycoon tijdens de presidentiële verkiezingen opnieuw bewijzen hoe geniaal hij wel is.

Philip Rucker & Carol Leonnig,  Een heel stabiel genie, Atlas Contact, 477 blz., 22,99 euro
Philip Rucker & Carol Leonnig, Een heel stabiel genie, Atlas Contact, 477 blz., 22,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content