ACHTER DE PRALINE

Voorzichtig groeien. Dat is het motto van het jonge bedrijf Belgian Chocolates Technology, dat met machines voor chocoladeproducten eerst naar de markt van kmo’s trekt.

Het orderboekje is gevuld tot april volgend jaar. De drie werknemers zien weldra twee nieuwe collega’s komen, de omzet verdubbelde het voorbije boekjaar naar 21 miljoen frank. Toch houdt Frans Bastiaensen, zaakvoerder van de nv Belgian Chocolates Technology ( BCT), de groei in toom. Het bedrijf specialiseert zich immers in machines voor de productie van chocolade, maar richt zich vooral op de markt van de middenstanders (bakkers, patissiers) en kmo’s. Een order van een miljoen is voor deze bedrijven reeds een grote bestelling. Aanvragen voor grote opdrachten, met productielijnen tot 30 miljoen, zijn (voorlopig) niet aan het bedrijf in Vosselaar besteed. “We leveren enkel op bestelling, we hebben geen producten in voorraad. Dit creëert geenszins onzekerheid,” legt zaakvoerder Frans Bastiaensen uit. “De mond-tot-mondreclame in deze sector is enorm belangrijk. De markt van de chocolatiers is een zeer klein, gesloten wereldje.” En Frans Bastiaensen sprokkelde de voorbije 20 jaar de nodige ervaring in deze sector. Hij startte bij (concurrent) Hacos, en staat sinds begin 1997 aan het roer van BTC, dat voor 100% zijn eigendom is.

Belgian Chocolates Technology onderscheidt zich van andere producenten van chocolademachines door te focussen op de productie van met de hand gemouleerde chocolade en pralines. “Volledig geautomatiseerde, gesloten lijnen zijn te weinig flexibel. Die markt verkleint overigens.” In het productiegamma steken onder meer spuitmachines voor holgoed, chocoladebroodjes, studentenhaver, de vulling van pralines. BTC maakt eveneens smelttanken van vijf tot 15 ton. “Ons paradepaardje is de tempereermachine TM 80. Daarmee zijn we groot geworden, er zijn er inmiddels 43 in gebruik.” Gloednieuw, en naar eigen zeggen uniek in de wereld, is de decoreermachine, die automatisch streepjes op chocolade en pralines plaatst. “We hebben reeds vier bestellingen voor een decoreermachine. Na het ontwerpen van een machine, draaien we eerst één jaar proef bij een klant. Eens de kinderziektes zijn verdwenen, komen we ermee op de markt.”

Op de klantenlijst staan onder meer Chateau Blanc, Joly Decor of Boussery. De helft van de omzet wordt geëxporteerd naar het buitenland, vooral Nederland. BTC sloot ook een samenwerkingsakkoord met de Zwitserse producent van gesloten productielijnen Knobel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content