ACCU-RAAT WERK

De Hasseltse groothandel in accu’s Maldoy heeft 35 miljoen frank geïnvesteerd in milieuzorg. Eén van de milieumaatregelen is de gratis ophaling van lege accu’s bij klanten.

De pallets in het magazijn van de nv Maldoy staan boordevol auto-accu’s. Voor het bedrijf uit Hasselt, gespecialiseerd in accu’s, betekent het aanbreken van de winter weer hoogseizoen. De droge accu’s worden opgeladen en krijgen de nodige injectie zwavelzuur.

“We proberen zoveel mogelijk te vermijden dat onze klanten, in hoofdzaak garagehouders, zelf hun accu’s opladen. Op milieu- of veiligheidsvlak hebben zij niet het vereiste materieel in huis om met zwavelzuur te werken,” verklaart bestuurder Jeroen Stockmans.

Maldoy rondde zopas een investering van 35 miljoen frank af in milieuzorg. Toch geen klein bier voor de familiale kmo met negentien werknemers en 100 miljoen frank omzet. “Investeren in de toekomst betekent besparen op termijn,” verduidelijkt gedelegeerd bestuurder Guy Maldoy. “We vervullen wel degelijk een maatschappelijke rol als goede nabuur. Wij liggen immers niet in een industriezone, maar pal in een woonwijk. Let wel: we hebben de voorbije dertig jaar nog nooit problemen met onze buren gehad.”

De zwaarste milieu-investering voor Maldoy was de aanleg van een 1500 vierkante meter grote vloer van vier lagen. Die maakt het doorsijpelen van zwavelzuur onmogelijk. Bovendien zijn voortaan alle plaatsen, waar accu’s zijn opgeslagen, door een afdak beschermd. Om te vermijden dat het zuur door regen in de grond zou dringen. Ook de acht bestelwagens, die allemaal een vergunning voor transport van gevaarlijke goederen (ADR) hebben, zijn via vergaarbakken in de laadruimte beschermd tegen lekken.

Het vierde in het rijtje milieumaatregelen is de gratis ophaling van lege accu’s bij de klanten, zo’n 500 garagehouders in Limburg. “Die ophaling is een uitstekende vorm van klantenbinding,” weet Jeroen Stockmans. “Maldoy is niet de goedkoopste in de sector, maar we willen in ruil dat de klant voor al zijn accuproblemen bij ons terechtkan.” Geen overbodige service door de “waanzinnige concurrentie” in de sector.

Maar Maldoy beschikt, met zeventig jaar ervaring in de accu-wereld, over de nodige troeven. In de provincie Limburg is de kmo marktleider bij de garages in het segment van de accu’s. Maar ook grotere bedrijven doen een beroep op Maldoy, zoals het bouwbedrijf Democo of de vervoersmaatschappij De Lijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content