Accentis-deal maakte de balans schoon

Via een complexe vastgoeddeal met Accentis halveerde Punch International zijn schuldenlast. Toch weerklonk er geen applaus van de aandeelhouders.

CEO Guido Dumarey en CFO Wim Deblauwe investeerden vorig jaar veel tijd in een vastgoeddeal met de beursschelp Accentis. Helaas ontging veel beleggers de bedoeling ervan. Het gevolg was dat zowel de beurskoers van Punch International als die van Accentis crashte.

De vastgoedtransactie had nochtans een zeer gunstig effect op de jaarresultaten van Punch. Van de 47,2 miljoen euro bedrijfswinst die de onderneming in 2008 boekte, was 42,5 miljoen euro een uitvloeisel van die operatie. Het recurrente bedrijfsresultaat bedroeg amper 3,5 miljoen euro. Ook de operationele kasstroom van 132 miljoen euro kwam voor de helft uit meerwaarden gerealiseerd op de verkoop van gebouwen aan Accentis.

“Accentis was de beursgenoteerde vastgoedmaatschappij van de groep Desimpel, vooral actief in projectontwikkeling”, doet Guido Dumarey het verhaal van de transactie. “Zij wilden weg van de beurs, terwijl wij een vehikel zochten om ons vastgoed in onder te brengen. Aandeelhouders zoals BlackRock drongen er al een tijd op aan om de waarde van ons vastgoed te activeren. Alle gronden en gebouwen die Punch industrieel gebruikte, waren immers eigendom van de groep.”

Punch verkocht al zijn industrieel vastgoed aan Accentis en kreeg daarvoor 245 miljoen euro, geld dat het gedeeltelijk zelf leende aan Accentis. Omdat Accentis geen andere financiers vond, werd een deel van de leningen omgezet in kapitaal en verwierf Punch de controle over Accentis. Kortom: eigenlijk nam Punch Accentis over.

“Het gros van de schuldenlast van Punch International had betrekking op het vastgoed”, verklaart Dumarey. “Door dat te verkopen, haalden we deze schulden van onze balans, zonder de controle over onze gebouwen helemaal uit handen te geven.” Punch-aandeelhouders kregen 385,7 miljoen aandelen-Accentis uitgekeerd (162 aandelen Accentis voor elk aandeel Punch International), en 125,5 miljoen aandelen werden ondergebracht bij dochter Punch Graphix.

Na de operatie ziet het aandeelhouderschap van Accentis er als volgt uit: de Punch-familie heeft 48,26 procent van Accentis in handen, verdeeld over Punch Graphix (24,49 %), Dumareys vennootschap Creacorp (22,56 %), Punch International (0,62 %) en Dumarey en zijn echtgenote (0,58 %). 51,74 procent zit bij het publiek, en dat is niet onbelangrijk. “Wij mogen niet boven de drempel van 50 procent komen of we moeten de schulden weer op onze geconsolideerde balans nemen”, weet Deblauwe.

Als gevolg van deze financiële spitstechnologie halveerde de schuldenlast van Punch International. De schulden die tot vorig jaar op de balans drukten, zitten nu grotendeels bij Accentis, gedeeltelijk bij Punch Graphix, en deels zijn ze verdwenen want omgezet in kapitaal en uitgedeeld aan de aandeelhouders. Niet dat die aandeelhouder daar zo opgezet mee is: de koers van Accentis dook meteen van 0,15 naar 0,03 euro. Veel Punch-aandeelhouders dumpten met andere woorden hun Accentis-aandelen.

Mooie vooruitzichten

“We hebben de waarde van ons vastgoed naar boven gebracht, maar blijkbaar hebben de aandeelhouders dat niet goed begrepen”, oordeelt Dumarey. “We hebben het waarschijnlijk ook niet goed uitgelegd”, vindt Wim Deblauwe. “Het was een zeer ingewikkelde transactie. Maar er zaten ook heel veel institutionele beleggers in de markt die enkel in cash geïnteresseerd waren. Dat heeft ook gespeeld.”

In elk geval heeft Accentis nu meer kansen om zich te ontwikkelen. De vennootschap bezit een portefeuille semi-industrieel vastgoed in België, Slowakije en Duitsland. “Het probleem van Accentis is dat de onderneming geen trackrecord heeft. Maar geef dat bedrijf drie jaar en je zult zien dat het mooie resultaten neerzet. Het vastgoed in Slowakije bijvoorbeeld is buitengewoon goed gelegen in het centrum van de Oost-Europese auto-industrie, en na de toetreding van het land tot de eurozone is er geen muntrisico meer. Trouwens, de eerste jaren garandeert Punch een groot gedeelte van de huuropbrengsten van Accentis.”

De timing van de vastgoedoperatie was uitstekend, net voor de financiële crisis in alle hevigheid toesloeg. Bedrijven die met een tanende economische activiteit te maken krijgen, zullen het dubbel zo moeilijk krijgen als ze ook nog eens gebukt gaan onder hun schuldfinanciering. Dumarey: “Zonder de deal met Accentis had Punch dit jaar geen enkele stap vooruit kunnen doen. We zouden met handen en voeten gebonden geweest zijn, heel vervelend als het buiten stormt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content