AB INBEV IS EN BLIJFT EEN BIERREUS

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

AB InBev zal nog tot 2020-2022 de handen vol hebben met de integratie van SABMiller. Speculatie over een nieuwe grote overname, zoals die van Coca-Cola, wordt bijzonder behoedzaam onthaald.

Vorige week raakte bekend dat de familiale aandeelhouders achter AB InBev, die zowat 53 procent van de aandelen controleren, hun aandeelhouderspact verlengen met nog eens 10 jaar, tot eind augustus 2034.

Die verlenging gebeurt verrassend snel, want ze kon wachten tot 2022. In Belgische aandeelhouderskringen vingen we op dat de versnelde verlenging aan het management en de markten een duidelijk signaal moest geven dat de families “een harde kern” vormen voor de continuïteit van de onderneming.

De overname van SABMiller, het wereldwijde nummer twee, is een heel belangrijke overname. De integratie zal veel energie opslorpen. Het management zal daarmee tot 2020-2022 de handen vol hebben. Daar gaat alle aandacht naartoe, geruggensteund door de verlenging van het aandeelhouderspact. Dat geeft extra stabiliteit.

Aan de verlenging van het aandeelhouderspact is getimmerd sinds de zomer van vorig jaar. Op diverse niveaus zijn de voorbije maanden geregeld familiale aandeelhoudersvergaderingen gehouden. De aandeelhoudersstructuren zijn vrij complex. De Belgen hebben drie centrale aandeelhouderstakken, maar daaronder zitten weer diverse holdings, in een watervalstructuur. Een familiale aandeelhouder benadrukt dat nooit gedacht werd aan een stopzetting. Integendeel, de relaties tussen de Belgische en de Braziliaanse aandeelhouders zijn goed, wat woensdag nogmaals is bevestigd.

Brouwer blijft bij zijn leest

In kringen van de Belgische familiale aandeelhouders wordt ook bijzonder behoedzaam gereageerd op recente geruchten over nieuwe overnames. Over een grote overname, zoals bijvoorbeeld van Coca-Cola, wordt al jaren gespeculeerd, luidt het. Maar aan de families is nogmaals bevestigd dat de kernactiviteit bier is en blijft. De eerste taak is nu dus de integratie van SABMiller. Er is ook geen vrees bij de familiale aandeelhouders dat die integratie niet zou lukken.

AB InBev wil tegen uiterlijk 2022 een omzet van 100 miljard dollar draaien. De gecombineerde groep staat, na de verplichte verkoop van enkele belangen, voor een omzet van circa 62 miljard dollar. De sprong naar 100 miljard zou voor het leeuwendeel moeten komen van organische groei, gebaseerd op de gemiddelde organische groei van de voorbije jaren.

WOLFGANG RIEPL

Over een grote overname, bijvoorbeeld van Coca-Cola, wordt al jaren gespeculeerd. Maar aan de families is bevestigd dat de kernactiviteit bier is en blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content