Aanhouden is de beste koers

Roeland Byl

De jongerenorganisaties reageren ontgoocheld omdat na de paasvakantie geen einde komt aan het afstandsonderwijs. Eind deze maand speelt de KVS opnieuw een theatervoorstelling, zelfs als dat niet mag. Sommige Franstalige experts pleiten voor een wijziging in de coronastrategie, met een systeem van labels en tests, zodat ook niet-essentiële winkels, de horeca en de cultuursector veilig kunnen openen. Allemaal olie op het vuur van ongeduld dat smeult bij een mopperende bevolking die de coronamaatregelen beu is.

De roep om versoepelingen wordt stilaan oorverdovend. Dat gebeurt net op het moment dat de vaccinatie snelheid wint en er perspectief komt. Tegen eind mei zullen de kwetsbare bevolking en de 65-plussers ingeënt zijn. Dat is het kantelpunt waarop de druk op de zorg daalt en de maatschappij in veilig vaarwater komt.

Het valt te hopen dat de roergangers van de regering-De Croo stoïcijns doof blijven voor het geroep van de stuurlui aan wal. Alle pogingen om delen van sectoren versneld los te weken uit de lockdown, om vaccinprivileges af te dwingen of een ode aan de vrijheid te prediken, zijn op dit moment verspilde energie. Er is een plan dat uitzicht biedt op een veilige haven. De opdracht is dat nu aan te houden tot de veilige haven is bereikt. Daarbij geeft de druk op ons zorgsysteem de maat aan.

Ooit zullen bollebozen een rapport schrijven over de vraag of het coronabeleid van de Belgische regering wel de beste keuze was. Vergeleken met sommige buurlanden is de lockdown hier hoe dan ook een pragmatische gatenkaas à la Belge. Maar eerst is het zaak de boot waar we allemaal op zitten in een veilige haven te navigeren. En dat doe je niet door voortdurend van koers te veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content