AAN HET LIJNTJE

Eurodog uit Kontich is de lagelonenlanden te snel af. Het bedrijf produceert zijn hondenriemen voortaan volautomatisch.

Vandaag 9 mei wordt op Interzoo, de belangrijkste beurs voor hondenartikelen ter wereld in Nürnberg, de all in one leather machinery voorgesteld. Acht jaar lang heeft Jan Ceulemans, gedelegeerd bestuurder van de nv Eurodog uit Kontich, aan de machine gesleuteld. Dat gebeurde samen met de firma Lima uit Lier. Het Vlaams Instituut ter Bevordering van het Wetenschappelijk-Technologisch Onderzoek in de Industrie ( IWT) zorgde voor een renteloos voorschot van 2 miljoen frank.

De all in one leater machinery zorgt ervoor dat de productie van hondenriemen volledig geautomatiseerd kan verlopen : verven, afsplitten, versieringen aanbrengen, vlechten, zijkantjes afronden… In totaal maakt de all in one een dozijn bewegingen volautomatisch. Een vernieuwing die in de hondenriemen-industrie ronduit revolutionair mag worden genoemd. Voor elke productiefase bestaan er momenteel wel machines, maar de verplaatsing naar de volgende productiefase gebeurt manueel. Gevolg : een erg arbeidsintensieve activiteit. “Bijna alle hondenriemen worden in de lagelonenlanden gemaakt. Het is of moderniseren via machinebouw of invoeren uit goedkope landen.” Jan Ceulemans opteerde voor het eerste. De machine produceert 50- tot 100-maal sneller dan op de huidige gangbare wijze. “Je spaart drie werkkrachten uit”.

Eurodog haalt het prototype van de all in one in huis. Maar de machine kan ook voor andere ledertoepassingen, zoals broeksriemen, worden gebruikt. “Het toestel zal worden gecommercialiseerd door een Duitse firma. Mijn specialiteit is huisdieren-toebehoren en hondensportartikelen. Niet het bouwen en verkopen van machines.”

De nv Eurodog bestaat dertig jaar. Jan Ceulemans is de belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf met zijn 24 werknemers, dat vorig jaar 150 miljoen frank omzet haalde. Eurodog is groothandel en fabrikant van producten voor huisdieren. De winkel toont manden, riemen, kauwbenen, kussens, kleding (petjes, mantels, broeken). Een derde van de omzet wordt geëxporteerd, in Europa. De eigen productie maakt een vierde van de omzet, de groothandel drie vierde. Een deel van de productie werd de voorbije jaren al afgestoten naar Tsjechië, omwille van de lage lonen daar. “Met de all in one moet het aandeel van de eigen productie in de omzet sterk omhoog. De machine is gemaakt voor series van 20.000 stuks. Ook afzet in grootwarenhuizen moet mogelijk worden”.

JAN CEULEMANS (EURODOG) Ofwel moderniseren ofwel invoeren uit goedkope landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content