A Simple Plan

‘A Simple Plan’ van Sam Raimi is een spannende thriller waarin de kleine kantjes van de mens nog maar eens aan de oppervlakte komen.

Regisseur Sam Raimi werkte zich enkele jaren geleden in de kijker met zijn gore horrorproducties Darkman en Evil Dead. Met A Simple Plan wilde hij de ietwat toegankelijker toer op. Iets wat zijn fans van het eerste uur misschien zal ontgoochelen, hoewel er nog genoeg zwarte humor en onverwachte wendingen in het verhaal aanwezig zijn om ook hen een boeiende avond te bezorgen.

Scott B. Smith, die zowel het boek als het scenario van deze film schreef, is blijkbaar sterk beïnvloed door Edgar Allan Poe: van bij het begin laat hij zwarte raven de toon zetten. De griezelige vogels blijven de hele film door rondfladderen als voorbodes van naderend onheil, telkens wanneer één van de personages een niet zo fraaie beslissing neemt.

Het rechtlijnige verhaal speelt zich af in een ingesneeuwd stadje in Minnesota. Hank Mitchell is een vriendelijk man, geliefd bij de buren en gehuwd met de mooie Sarah, die zwanger is. Hank heeft een behoorlijke job in de plaatselijke graanmolen en leidt een gelukkig bestaan. Maar wanneer hij op de vooravond van het nieuwe jaar samen met zijn ietwat achterlijke broer Jacob en diens vriend Lou op vossenjacht gaat, neemt Hanks leven een onverwachte wending: de drie mannen ontdekken immers een vliegtuigwrak waarin ze niet alleen de verongelukte piloot vinden, maar ook een tas met meer dan 4 miljoen dollar. Het drietal komt overeen dat Hank voorlopig het geld zal bewaren. Alleen kan geen van de drie zijn mond houden, wat leidt tot enkele compromitterende omstandigheden en zelfs tot een moord. Hank luistert trouwens iets te vaak naar zijn hoogzwangere echtgenote, die de ene verkeerde raad na de andere geeft, waardoor hij almaar meer in de problemen komt. Later blijkt ook dat de twee broers al tijdens hun jeugd rivalen waren, een feit dat tot een dramatische en onverwachte climax zal voeren.

Voor de vertolking deed regisseur Sam Raimi een beroep op Bill Paxton (als de cleancut Amerikaan die geleidelijk zijn wereldje in elkaar ziet storten), op een meesterlijke Billy Bob Thornton (als de zwakzinnige broer) en op Bridget Fonda (in de rol van de echtgenote die met haar goede raad één en ander in het honderd stuurt).

Zoals gezegd is Raimi met deze ongewone thriller afgeweken van zijn vorige producties. Toch bewijst hij met A Simple Plan dat men door de psychologische uitwerking van de verschillende personages en door de rijkheid aan menselijke emoties een spannende film kan afleveren die een breed publiek kan boeien. Of hoe je met een eenvoudig plannetje heel veel kan bereiken.

Roel Van Bambost

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content