68 x 68

Neen, dit is geen moeilijk oefeningetje in hoofdrekenen. Eerder de kwadratuur van de cirkel: 68². Een periode van chaos laat zich niet vangen in mathematische wetmatigheden. Evenmin in kunsthistorische hokjes. Tentoonstellingbouwer Huub Colla van het Cultureel Centrum in Mechelen noemt het “Een kunstgreep omtrent 1968”. Een doordenkertje. Zijn expositie is inderdaad een kunstgreep. Hij koos 68 werken van 68 Belgische kunstenaars uit, rangschikte die alfabetisch en plaatste elk werk in een hokje, afgesloten van de andere ‘tijdgenoten’. Zo krijg je dus 68 eenmans-tentoonstellingen met telkens één schilderij of beeldhouwwerk. Een gemakkelijke en een moeilijke oplossing. Langs de éne kant gaat de expositie de confrontatie uit de weg door elke kunstenaar af te zonderen. Langs de andere kant wordt het amalgaam van deze shock-periode nog extra in de verf gezet. Bram Bogart naast Marcel Broodthaers, Jan Burssens naast Hugo Claus, Hugo Duchateau naast Etienne Elias, Octave Landuyt naast Walter Leblanc, Reinhoud naast Pjeroo Roobjee, Yvan Theys naast Camiel Van Breedam… Het kan allemaal. Alle namen zijn vertegenwoordigd, ook de grote drie van de schilderkunst: Cox, Bervoets, Raveel. Onder de beeldhouwers blinkt Frans Van den Brande uit met prachtig Carrara marmer.

Was ’68 in de Belgische kunst die culture-shock die men ervan gemaakt heeft? De hamvraag van de expositie. Het antwoord komt uit een verrassende hoek en wordt gebracht door een aantal Mechelse kunstenaars die elkaar vonden in het artiestencafé Den Herten Aas van Frans Croes. Deze boeiende periode wordt geëvoceerd met foto’s, affiches, teksten en publicaties. De Mechelse kunstenaars botsten met het establishment, stichtten een politieke Kabouter-partij en kwamen in opstand tegen het cultuurbeleid van de stad en de tentoonstellingen van ‘officiële’ kunst. Jan (de) Winter verbrandde uit protest een schilderij voor het Cultureel Centrum. Vandaag hangt hij er zelf. De kwadratuur van de cirkel…

Annex loopt een tentoonstelling met vroeg werk van architect bOb Van Reeth uit zijn Mechelse periode.

“Een kunstgreep omtrent 1968”, Cultureel Centrum, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen. Tel.: (015) 29.40.00. De tentoonstelling loopt t/m 31 mei. Open van 10u tot 12u en van 13u30 tot 18u. Maandag gesloten.

H.V.N.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content