600 medewerkers ten dienste van Vlaanderen

Een jaar geleden mocht Jan De Schepper van Telindus beginnen plannen voor het grote outsourcingcontract met de Vlaamse gemeenschap.

I nter Milaan, Manchester United en Anderlecht waren er, maar het was K. Diegem Sport dat de Canal+ Cup won. Feyenoord afgedroogd en Standard met 1-0 naar huis. De jeugdvoorzitter van K. Diegem Sport, Jan De Schepper, beter bekend als managing director en corporate vice-president van Telindus, glundert.

Even goed voelt hij zich bij dat andere succes, van de tijdelijke vereniging Telindus-EDS. Het was op TelecomCity, een jaar geleden, dat bekend raakte dat Telindus-EDS was uitgekozen voor de finale onderhandelingen met de Vlaamse gemeenschap. Een contract dat gewoonlijk op 449 miljoen euro over vijf jaar wordt begroot.

Het oude outsourcingcontract was weinig specifiek over de verplichtingen van Siemens Business Services bij een eventuele overgang. Een delicate situatie. “De dag dat het contract werd getekend, zijn we aan het werk geschoten. Tegen maart hadden we al zes maanden ‘schaduwgelopen’,” sust De Schepper.

“De transitie begon op 1 maart. Die deadline hebben we gehaald,” zegt Jan De Schepper. Op 1 september neemt Telindus-EDS definitief de informaticadienstverlening voor de Vlaamse administratie over. De groep die over het contract onderhandelde, is ook verantwoordelijk gemaakt voor de uitvoering. De kerngroep telt 44 mensen, maar in totaal werken er nu 600 op het project. Telindus heeft het afgelopen jaar zestig mensen aangeworven in België, waarvan veertig voor het ‘Vlaamse’ contract.

De samenwerking verloopt prima, zegt De Schepper. “Telindus en EDS zijn complementair, er is een back to earth-gevoel, we focussen op het concrete, we plannen voor vijf jaar, futureproof.” De dienstencheques zijn goed on line gebracht. “We denken ook een aantal besparingen te kunnen doen en de beveiliging te optimaliseren.”

Of het project winstgevend is? “We hebben nog geen echt zicht op de profit & loss. Dat zou ook moeilijk zijn. We volgen het zeer kort op, we hebben een dashboard. In het begin heb je altijd wat dingen die boven het budget gaan, maar we hebben nog geen totale verrassingen gehad.”

Een nieuwe CEO, het trouwe Arcelor dat als aandeelhouder afscheid neemt, het aan-slepende gevecht voor betere resultaten, het Strategisch Plan 2006… De afgelopen 365 dagen zijn opnieuw zwaar geweest voor Telindus. “We moeten efficiënter werken, maar cruciaal is om activiteiten te ontwikkelen waar we hogere winstmarges op kunnen halen. Daar moet 80 % van onze energie naartoe gaan.” Die activiteiten liggen vooral bij het adviseren, uittekenen en eventueel beheren van ICT-infrastructuren. ING, KBC en de publiek-private samenwerking voor de beveiliging van de haven van Oostende waren mooie referenties. “Je moet een leider in innovatie zijn. Je moet een geheugen opbouwen van wat nog niet bestaat. Als je daar dan 40 % van realiseert, zit je goed,” zegt De Schepper.

Maar er waren ook tegenslagen. IBM won het contract voor internettelefonie in de nieuwe torens van Financiën. “We verliezen niet graag, maar zoals in het voetbal mag je daar niet langer dan 48 uur om treuren. Het zal ons nog scherper stellen,” belooft hij.

B.L.

Telindus heeft het afgelopen jaar veertig mensen aangeworven voor het contract met de Vlaamse gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content