600.000 euro op 1 dag

Michael Campbell speelt nu definitief bij de grote jongens.

Met zijn overwinning tijdens het World Match Play Championship, op 18 september op het Engelse parcours van Wentworth GC, reef de Nieuw-Zeelander Michael Campbell (36) een indrukwekkende prijzenpot binnen: 1 miljoen pond sterling, omgerekend meer dan 600.000 euro. Hij klopte de Ier Paul McGinley in de finale over 36 holes. De runner-up was niet bepaald diep ontgoocheld, want mocht naar huis met iets meer dan 400.000 euro.

Campbell is bezig aan een buitengewoon seizoen. Na zijn overwinning in de recente US Open in Pinehurst was hij de vierde speler in de geschiedenis die daarna ook nog eens het wereldkampioenschap match play op zijn naam schreef. Eerder slaagden de Zuid-Afrikanen Gary Player (1965) en Ernie Els (1994), en de Amerikaan Hale Irwin (1974) daarin.

“Ik ben inderdaad bezig aan een goed jaar, maar niet alleen omdat ik nu heel doelgericht train. Ik heb namelijk ook nogal wat wijzigingen doorgevoerd in mijn entourage. Zoals in veel sporten zijn andere dan speltechnische en fysieke factoren in de golfsport belangrijk.”

Campbell is tot de vaststelling gekomen dat hij beter presteert wanneer hij niet alleen voor zichzelf speelt. “Ik vind het heel belangrijk om een voorbeeld te zijn voor jonge golfspelers in mijn land, en dat ik ook met dat besef in mijn achterhoofd sta te spelen. Ik wil dat mijn resultaten een bron van motivatie voor anderen zijn. Als ik met pensioen ga, wil ik mijn jonge landgenoten helpen. Maar voorlopig is nog geen sprake van pensioen, ik speel op een wolk. En financieel hoef ik me geen zorgen meer te maken: ik kan alleen voor de roem spelen, proberen Nieuw-Zeelandse geschiedenis te schrijven.”

Op Wentworth bleven de Kiwi en de Ier nek aan nek gedurende de eerste achttien holes van de ochtend: op geen enkel moment was er meer dan een punt verschil. Campbell stond één punt voor na 18 holes, 69 tegen 70 voor McGinley. De All Black won in de namiddag twee van de eerste drie holes, maar ondervond toen dat hij tegenover een specialist van de match play stond. McGinley (38) was inderdaad de man die in 2002 op de Belfry voor de Europese overwinning zorgde in de Ryder Cup, toen hij de beslissende putt binnen tikte.

Toen McGinley op de 15 tegen een bogey aankeek, nam Campbell een voorsprong die hij niet meer uit handen gaf. En werkte hij olympisch kalm af, zoals hij sereen staat te spelen sinds hij in het begin van het seizoen vijf toernooien op rij voorbij de cut raakte. “Ik panikeerde op geen enkel moment. Ik wist dat Paul McGinley heel sterk is met de ijzers, en een uitstekende putter, maar ik voelde ook dat het wel voor mekaar zou komen.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content