5, 4, 3, 2, 1… DE CAPSULE IS GEVULD

Feton maakt kleinschalige apparaten voor de bereiding van geneesmiddelen.

“Grote machines voor kleine gebruikers.” Deze slogan past de nv Feton al dertig jaar consequent toe. De firma produceert apparaten voor de manipulatie van capsules. “Het gaat altijd om toepassingen van grote machines, die worden omgevormd naar de kleingebruiker,” zegt managing director Richard Van Elewyck.

Het apparaat waarmee de Belgische firma faam verwierf, is de capsulevulmachine. Die wordt door de apotheker gebruikt bij de bereiding van geneesmiddelen volgens recept. De capsules worden seriematig uiteengehaald, gevuld, weer gesloten en eventueel omhuld. “De maximale output per apparaat bedraagt 2000 capsules. De kleinste industriële machine is goed voor 7000 capsules per uur. Maar dat toestel kost meteen enkele miljoenen.” Feton verkoopt jaarlijks ongeveer 2000 capsulevulmachines. De klanten zijn (ziekenhuis)apothekers, laboratoria en de onderzoeksafdelingen in de farmaceutica.

Een ander apparaat zorgt voor een speciale coating rond de capsule, om te vermijden dat deze al in de maag openbarst. Een derde apparaat brengt de blisterverpakking aan. De capsules verdwijnen in cellen van voorgevormde PVC, onderaan wordt de blisterverpakking aangebracht. Met een gewoon strijkijzer worden PVC en blister hermetisch vastgemaakt.

Het nieuwste apparaat van Van Elewyck is gebaseerd op een eenvoudig telraam. “Ik zag onlangs een elektronische teller van capsules voor kleine gebruikers. Maar die kostte 120.000 frank. Ik maakte een tafeltje met honderd gaatjes voor de capsules.” Het klinkt eenvoudig, maar dat is het blijkbaar niet. Op het coatingapparaat na, is overigens geen enkel product van Feton gepatenteerd. “In België is Feton de enige producent van apparaten voor artsenijbereidingen. De naam Feton is een standaard. Al meer dan twintig jaar zijn wij de nummer één in België,” weet Richard Van Elewyck. De concurrenten bevinden zich in Spanje, Italië en Korea.

De vijf werknemers van Feton haalden vorig jaar een omzet van 35 miljoen frank. Veertig procent daarvan komt uit export. Die moet in de volgende jaren sterk uitbreiden, hoopt Van Elewyck, die eind 1992 het bedrijf kocht. De uitvoer moet in de eerste plaats van de eigen producten komen. Want Feton heeft als belangrijkste activiteit (60 % van de omzet) de verkoop van lege gelatinecapsules. Capsugel (VS, een dochter van Warner Lambert), Shinogi (Japan) en Sherer (Duitsland) zijn de leveranciers. Meer dan 100 miljoen capsules heeft groothandel Feton in voorraad.

RICHARD VAN ELEWYCK (FETON) Jaarlijks worden 2000 capsulevulmachines verkocht aan apothekers en laboratoria.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content