47 jaar Beaulieu

1959

De 35-jarige Roger De Clerck koopt twee weefgetouwen. Hij keert de vlassector – die in volle crisis verkeert – de rug toe. Aanvankelijk wil hij spaanplaten fabriceren, zoals zovele vlasboeren destijds, maar schoonvader Norbert Hanssens (Grootmoeders Koffie) ziet zijn eigengereide schoonzoon niet fungeren binnen een familiebedrijf. Roger De Clerck gaat dan maar op zijn eentje aan de slag in de textielsector, als Ter Lembeek, een bedrijf dat aanvankelijk meubelstoffen fabriceert.

1962

Op kerstavond 1962 rolt het eerste tapijt van het weefgetouw. De bedrijfsnaam Ter Lembeek wordt gewijzigd in Beaulieu, naar de bron van de rivier de Leie, die in het Noord-Franse Ayre-sur-Lys ontspringt.

1967

De eerste tuftfabriek wordt gebouwd. Beaulieu groeit tot afgrijzen van zijn concurrenten genadeloos verder. ‘Boer Clerck’, een geuzentitel die aanvankelijk door de Franstalige bourgeoisie op de Vlaamse ondernemers wordt gekleefd als verwijzing naar hun roots, blijft aan Roger De Clerck kleven wegens zijn brutaliteit en het hardnekkig vasthouden aan zijn West-Vlaamse dialect.

1974

Voor het eerst komt Roger De Clerck in contact met de Libanese zakenfamilie Khatchadourian, die vanaf 1976 wereldwijd de verkoop van Beaulieuproducten regelt. Later zal het gerecht grote vragen stellen over de samenwerking met Khatchadourian, die volgens de fiscus de sleutel is in het fiscale monsteronderzoek.

1976

Beaulieu Nylon gaat van start. Roger De Clerck beseft al snel dat verticale integratie hét juiste concept is om de totale kostprijs in handen te houden (en te drukken). Een juiste conclusie die hem geen windeieren legt.

1986

Roger De Clerck moet zich verantwoorden voor het gerecht op verdenking van fraude. Het begin van een rist gerechtelijke problemen die de groep nog altijd achtervolgt. In 1990 begint onderzoeksrechter Bruno Bulthé een diepgravend onderzoek naar de handel en wandel bij Beaulieu. Het begin van een monsterdossier dat vandaag zijn beslag nog niet kent.

1990

In het Franse Duinkerke richt Beaulieu Polychim op. Die producent van polypropyleengranulaat – polyprop in textieljargon – vormt de grondstof voor synthetische vezels. Een zoveelste bewijs van het zakenvernuft van De Clerck.

1991

Roger De Clerck verdeelt zijn textielgroep over zijn zes kinderen. Een economische logica én de oplossing om een potentieel familieconflict te vermijden. Zo ontstaan diverse groepen:

Jan De Clerck (Domo)

Luc De Clerck (Berry)

Mieke De Clerck

(Beaulieu of America)

Francis De Clerck

(Ideal Group)

Dominiek De Clerck

(Ter Lembeek)

Ann De Clerck

(Beaulieu International)

De afzonderlijke bedrijven groeien fors, maar de tweede generatie kan nooit de schaduw afwerpen van zijn illustere stichter.

1997

Jan De Clerck en zijn echtgenote worden aangehouden op verdenking van fraude. Na enkele nachten cel gaat het echtpaar door de knieën. Het paar sluit een dading met de fiscus – een bekentenis die zwaar doorweegt in het Beaulieudossier en de feitelijke scheiding betekent tussen Jan De Clerck en de rest van zijn familie.

1999

Feest bij Beaulieu. Stichter Roger De Clerck wordt 75 jaar en Beaulieu zelf bestaat 40 jaar. Zitten mee aan de feestdis: ex-president van de VS George Bush senior en de Britse First Lady Margaret Thatcher.

ZOMER 2005

Beaulieu International Group (BIG) wordt opgericht. Ann De Clerck (Beaulieu of America) en Jan De Clerck (Domo) zijn er niet bij betrokken. De fusiegroep, waarbij zestig divisies betrokken zijn, telt 4781 werknemers in acht landen en heeft een geconsolideerde omzet van 1,4 miljard euro. Daarmee is de groep nummer vijf wereldwijd en de grootste tapijtgroep uit Europa.

NAJAAR 2005

Roger De Clerck neemt ontslag uit de fusiegroep Beaulieu International Group. De 81-jarige pater familias had eerder al zijn andere mandaten neergelegd, zodat hiermee officieel de overdracht lijkt te geschieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content