40 % goedkoper en vijfmaal meer licht

Slorpt de verlichting in uw magazijnen handenvol geld op? Misschien is het tijd voor ‘relighting’, een doorlichting van uw licht- en energieverbruik. Rel-Scan uit Leuven belooft u een minder vlammende factuur.

C hris Vandendael (53) heeft van relighting zijn levenswerk gemaakt. Aan zijn verleden bij Philips heeft de industrieel ingenieur een passie voor verlichting overgehouden. Relighting is – in strikte zin – het herbekijken van een verlichtingsinstallatie om die duurzamer en energievriendelijker te maken. “En vooral om een gevoelige besparing op de energie- en onderhoudsfactuur door te drukken,” zegt de oprichter en gedelegeerd bestuurder van het Leuvense bedrijf Rel-Scan. “Vooral die besparingen spreken beleidsverantwoordelijken van veel bedrijven aan. Bij prospecties richt ik me dan ook in de eerste plaats tot CFO’s. Zij zijn bepaald niet ongevoelig voor een beheersing van de vaste bedrijfskosten.”

Relighting gebeurt door het plaatsen van andere armaturen. Met de aanpak van de ondergrondse parking ‘Grote Markt’ in Brussel (eigendom van het Franse Interparking), gaf Rel-Scan zopas zijn visitekaartje af: vijfmaal meer licht voor de automobilisten en meer dan 40 % besparing voor de parkingexploitant. Vandendael: “Onze voorgestelde investeringsbedragen kosten een bedrijf op jaarbasis meestal nog minder dan het betalen van hun energiefactuur. Bedrijven aarzelen alleen omdat de return on investment pas in de loop der jaren duidelijk wordt.”

Het bedrijf werkt op basis van no cure, no pay. De klant betaalt alleen als de besparing bewezen is. “In veel gevallen hebben we bewezen dat we de energiefactuur konden halveren,” aldus Vandendael. Aan referenties ontbreekt het niet: DVV, Daikin, Roularta Media Group, Akzo-Nobel, Recticel, Picanol zijn allemaal klant. Ongeveer 95 % van de relighting-contracten gaat over industriële gebouwen. “Hoe groter de oppervlakte, hoe groter de besparing die je kunt realiseren,” aldus Vandendael. “Kantoren zijn door hun beperkte benuttingstijden minder interessant, al kunnen ze ook aan bod komen.”

Karel Cambien

Bij ‘relighting’ maakt men

een verlichtingsinstallatie duurzamer, energievriendelijker en… veel goedkoper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content