4 The GE Work-Out

How to implement GE’s Revolutionary Method for Busting Bureaucracy and Attacking Organizational Problems – Fast

McGraw-Hill, 2003, 327 blz.

1. Welk stuk op ons schaakbord is dit?

Dit stuk kan door zijn diagonale bewegingen voor een doorslaggevende verrassing zorgen. Elke speler heeft twee lopers.

2. Wie schreef het?

– Dave Ulrich: Amerikaanse managementgoeroe par excellence inzake personeelsbeleid, professor aan de University of Michigan, maar nog tot midden 2005 in een drie jaar durende sabbatical, die hij gebruikt voor missiewerk in Quebec als lid van de mormonenkerk.

– Steve Kerr: voormalige chief learning officer van GE, nu opleidingsverantwoordelijke van Wall Street-icoon Goldman Sachs.

– Ron Ashkenas: managing partner van de New Yorkse consultancygroep Robert H. Schaffer & Associates.

3. Wat staat erin?

In de jaren tachtig snoeide Jack Welch meer dan 100.000 jobs weg bij het Amerikaanse conglomeraat General Electric ( GE). Hij hield er de bijnaam Neutron Jack aan over, naar de bom die de gebouwen spaart, maar alle leven erin verwoest. Geen paniek: de aandelenkoers veerde op tot in de hemel, de machomanager zelf werd rijk à la Bill Gates én gelauwerd als manager van de eeuw. Toch had hij een probleempje: met een kwart minder personeel moest dezelfde hoeveelheid werk opgeknapt worden. Eerst hanteerde hij de zweep: elk jaar vloog de 10 % slechtste presteerders aan de deur. Maar er moest ook slimmer gewerkt worden en de bureaucratie moest beteugeld worden zonder dat de controle verslapte. Toen slaakte Welch zijn volgende eureka-kreet. Hij ontdekte het principe dat wie het dichtst bij het werk staat, het best weet welke verbeteringen wenselijk zijn. Wanneer de ideeën van de medewerkers – maakt niet uit of het nu monteurs, magazijniers, meestergasten, middenkaders of managers zijn – besproken, onderzocht en zelfs vlug geïmplementeerd worden, spoelt er bovendien een nooit geziene golf van motivatie, creativiteit en productiviteit door het bedrijf. De methode van Welch, die nadien verfijnd werd door de auteurs van het boek, werd de work-out, een vergadering van medewerkers en managers die een idee wikken en wegen. Op het einde van het vergaderproces neemt een topmanager een beslissing: het idee wordt al dan niet meteen geïmplementeerd.

4. Wat onthouden we?

Elke medewerker kan een probleem of idee signaleren om aan te pakken in een work-out. Dan worden multifunctionele teams gevormd die een oplossing zoeken. De selecteerde aanbevelingen met een bijbehorend actieplan worden voorgelegd aan een topmanager, die tijdens de vergadering beslist: ja of nee.

5. Geeft het praktische tips?

Het concept van de work-out wordt minutieus uitgelegd. Tijdens die uitleg passeren nog andere praktische tips (inzake organisatie en personeelsbeleid) de revue.

6. Is het nog actueel?

Dit concept maakt een behoorlijke kans om een stevige plaats te verwerven in de managementgeschiedenis. Die geschiedenis begint pas.

7. Biedt het leesplezier?

Deze gedoodverfde klassieker is soms saai en bijwijlen behoorlijk complex. Sporadisch stuiten we dan weer op erg simpele passages. Enkele herhalingen storen, maar de reële voorbeelden (ook in andere bedrijven dan GE) maken veel goed.

8. Waarom zou u het lezen?

De work-out is een relatief eenvoudige methode die in elke organisatie toegepast kan worden (zowel in de grootste als in een KMO, zowel in een voedingsbedrijf als in een ministerie), dus ook in de uwe. Elk probleem kan aangepakt worden (van een detail tot de kern, van een haperende machine tot een slabakkende verkoop).

9. Is het vertaald?

Niet vertaald.

10. Welke boeken sluiten erbij aan?

– Ja ck – Straight from the Gut: de autobiografie die Jack Welch schreef bij zijn pensionering bij GE (Warner Books, 2001, 496 blz.).

Nederlandse vertaling: Waar het om gaat (Spectrum, 2001, 416 blz.).

Franse vertaling: Ma vie de patron (Village Mondial, 2001, 444 blz.).

The Jack Welch Lexicon of Leadership: Jeffrey Krames geeft uitleg bij meer dan 250 termen, concepten en initiatieven van Welch (McGraw-Hill, 2001, 224 blz.).

Jack Welch on Leadership: managementlessen door Jack Welch, James R. Robinson en James W. Robinson (Precidio, 2001, 256 blz.).

Jack Welch & The GE Way: Robert Slater licht het management en de leiderschapsstijl van de levende legende toe (McGraw-Hill, 1998, 328 blz.). De originele Engelstalige uitgaven vonden we vlot bij Acco Leuven. Tel.: 016 29 11 00, fax: 016 20 73 89.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content