3 vragen aan Valéry Soudant

Veilingmeester

Waarom begon u dit jaar een veilinghuis in Gerpinnes, nabij Charleroi?

“Het was een gelukkig toeval. Door de moeizame mobiliteit in de hoofdstad wilde ik me buiten Brussel vestigen. In mijn antiekzaak in de Hoogstraat was ik maar twee keer per week aanwezig, maar in een veilingzaal moet je elke dag present zijn. Ik zocht eerst rond Nijvel, maar daar vonden we geen goed gebouw. We vonden wel een pand in Gerpinnes. MJV Soudant is een generalistisch veilinghuis met loten van haute époque tot moderne kunst en een groeiende specialiteit in Belgische kunst.”

U verkoopt op 27 september een achtervleugel van een Duits nazivliegtuig. Waarom weigert u zulke loten niet?

“Het is een stuk militaire geschiedenis, afkomstig van een vliegtuig dat neergehaald is boven een veld aan de Franse grens. Dat soort objecten zou in een legermuseum moeten belanden. We laten de verkoop doorgaan, omdat het niet gaat om een persoonlijk object van een nazi. Dat zou een dubieus fetisjisme kunnen uitlokken. We verkopen een stuk geschiedenis, geen ideologie.”

U was tot vorig jaar antiquair op de Zavel. Is er belangenvermenging?

“Ik ben geen antiquair meer, dus dat gevaar dreigt niet. Ik doe geen aankoop-verkoop meer. Alle loten uit onze catalogi zijn bij ons binnengebracht door derden, die ons vertrouwen. Ethisch gezien was mijn eigen stock veilen geen optie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content