3 vragen aan Matthieu Goeury

© Michiel Devijver

Artistiek leider Vooruit Gent

U initieert het eerste Same Same But Different-festival, vanaf 20 februari in Vooruit. Vanwaar komt het idee?

“In Afrika is een boeiende artistieke scene die we een podium willen bieden. In hun creaties, van dans tot theater en performance, gaat het heel vaak over de noord-zuidkwestie en het wereldwijde onevenwicht door de dekolonisatie. We durven ook de vraag te stellen: hoe kunnen we onze maatschappij dekoloniseren? Dat doen we bijvoorbeeld door iemand met Afrikaanse roots te engageren bij Vooruit. Zo tonen we hoe we onze instellingen van binnenuit kunnen veranderen.”

Neemt u het festival een politiek standpunt in?

“Nee, we zijn een kunstencentrum. Wij bieden een podium aan denkers van nu, die vragen stellen over de dekolonisatie en de noord-zuidverhoudingen. Kunstvormen zoals dans en theater hebben in Afrika totaal andere codes. Ze worden daar meestal in de publieke ruimte gebracht, niet in een zaal.”

Wat was de grootste uitdaging voor de eerste editie?

“De visa geregeld krijgen voor de artiesten. Dat is echt problematisch, want als kunstencentrum hebben we de taak artiesten te laten circuleren om hun werk te verspreiden. We werken al jaren niet meer rechtstreeks met Afrikaanse artiesten of gezelschappen, doordat zij niet kunnen reizen. Die foute verhouding moeten we bespreekbaar maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content