3 vragen aan Galila Barzilai Hollander

Kunstverzamelaar

Waarom opent u de private kunstruimte P.O.C. in Vorst?

“Ik verzamel al jaren hedendaagse kunst over enkele krachtlijnen: het oog, geld en de stoel. Die collectie werd zo groot dat het bijna onhoudbaar werd er dagelijks mee te leven. In Vorst kocht ik een grote ruimte, die ik liet transformeren tot een expositieplek. Het idee rijpte al jaren en is nog altijd in volle evolutie.”

In welke richting ziet u het project uitgaan?

“Ik wil in die kunstruimte permanent een driehonderdtal werken tentoonstellen, zodat mensen de collectie in de diepte kunnen ontdekken. Naast het gebouw ben ik een bibliotheek aan het installeren, plus een plek om de stoelencollectie te tonen. Aan de overkant van de straat renoveer ik een ander pand, waar het depot en een atelier voor kinderen komt.”

Hoe wilt u de buurt betrekken in het project?

“De kunstruimte op de Van Volxemlaan 295 zal enkel op vaste dagen open zijn, of op afspraak voor groepen of scholen. Het is geen vanzelfsprekende buurt voor zo’n project, maar het nabijgelegen WIELS heeft bewezen dat het kan. Ik heb al contacten met scholen uit de buurt, die enthousiast zijn om er creatieve projecten te komen doen. Educatie en sociale verankering zijn twee kerntaken van mijn kunstruimte. Het mag niet elitair worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content