3 vragen aan Els Wuyts

Curator

Het derde deel van uw trilogie in Ten Bogaerde in Koksijde heet ‘Op de grond, tussenin of aan de hemel’. Waarom?

“Het kunstencentrum brengt tentoonstellingen over hedendaagse kunst, maar daarnaast is er een vaste collectie met werk van beeldhouwer George Grard. In 1978 maakten Grard en schrijver Eddy Van Vliet samen een editie met zeefdrukken en gedichten. Een regel daaruit luidt ‘Op de grond, tussenin of aan de hemel’. De focus van de expo ligt op de connectie tussen het landschap, de dagelijkse realiteit (‘de grond’) en de droom en het verlangen (‘aan de hemel’).”

Zijn er opnieuw bruiklenen uit het FRAC Nord-Pas de Calais?

“Nee, ik heb gezocht naar werken in de ateliers van de kunstenaars. Eerst maakte ik een lijstje met artiesten, onder wie Leo Copers, Joachim Coucke, Sanam Khatibi, Tim Volckaert en Jan Van Oost. En dan zocht ik in hun werk wat in de expo zou passen.”

Honoré d’O brengt zijn werk extra muros.

“Het woord ‘tussenin’ in de titel deed hem spontaan denken aan zijn kindertijd, toen hij op het strand papieren bloemen verkocht voor schelpen. Hij verstopte wenteltrapjes, gegoten in brons en koper, op het strand. Wie zich inschrijft, kan met een metaaldetector op zoek gaan naar die verborgen kunstwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content