3 veelbelovende nieuwkomers

Pieter van Doveren selecteerde enkele nieuwe restaurants die alles in huis hebben om een vaste plaats bij de top te verwerven.

SEL GRIS

Frederik Deceuninck was twee jaar chef de partie in de Karmeliet en drie jaar souschef van het kustrestaurant Jardin Tropical. Zijn partner Heidi Deetens maakte deel uit van de zaalbrigade. De twee vertrokken samen naar De Pastorale in Reet, waar zij zeven maanden bleven. Hun droom om met een gastronomisch restaurant te beginnen, waar je lekker kan eten tegen betaalbare prijzen, werd met Sel Gris verwezenlijkt.

Met de hulp van de ouders werd een mooi restaurant uit de grond gestampt. De prijs van de inrichting is naar kustnormen exorbitant. Zo’n investering voor een restaurant van twee piepjonge beginners kweekt jaloezie. Sel Gris positioneert zich namelijk, vanaf de eerste dag (30 maart), bij de top van onze kust.

De hedendaagse, strakke inrichting is sober en toch luxueus en uitgevoerd in verschillende tinten grijs. De keuken in glanzend staal is van de eetzaal gescheiden door een glazen muur. De geslaagde lancering komt niet alleen door de fraaie inrichting. Het onmiddellijke succes is ook te danken aan het spontane, efficiënte en charmant brutale optreden van Heidi, aan de lekkere en speelse actuele gerechten van Frederik en aan de verteerbare prijzen.

Frederik en Heidi staan honderd procent achter hun zaak en honderd procent achter elkaar. Deze innemende, gedreven jonge mensen met een gezonde overtuiging kunnen bogen op een flinke dosis talent en een goede opleiding. Frederik kookt met hart en ziel. Hij volgt de seizoenen en neemt alleen genoegen met de beste producten. Het visitekaartje is het menu ‘Essentie en Smaken’, dat in driegangenversie 42 euro kost (60 euro met aangepaste wijnen) en in vijfgangenuitvoering 62 euro (90 euro met wijnen). De wijnkaart is gevarieerd en biedt een ruime keuze Franse, Italiaanse en Duitse wijnen tussen 30 en 75 euro.

Sel Gris: Zeedijk 314, 8301 Duinbergen (Knokke-Heist), tel. 050 51 49 37, www.restaurantselgris.be. Woensdag en donderdag gesloten (tijdens vakanties alleen op woensdag). Lunch: 32 euro (met wijnen, koffie en water 45 euro).

L’ AMITIÉ

Philippe Nees is 31 jaar en specialiseerde zich in zaalwerk. Hij bediende in bekende restaurants, zoals Scholteshof, Schone van Boskoop, Michel, Bernardin en Kasteel Withof. Thomas Baeyens is 31 jaar en gespecialiseerd in keukenwerk. Hij stond aan het fornuis in toprestaurants zoals Pastorale, Schone van Boskoop en La Pérouse. Hij was twee jaar chef van het Antwerpse restaurant Pannacotta en twee jaar souschef in Le Petit Zinc.

Op de plaats waar vroeger het eethuis Table d’Anvers was, openden de twee L’Amitié, een vlot klasserestaurant waar je voor realistische prijzen lekker kunt eten. Het catchy decor van het gemetamorfoseerde pakhuis maakte plaats voor een sobere en knusse inrichting. Wat bleef, zijn de glazen vloervensters in de gang, die de resten van de rails tonen die eertijds de spoorwagentjes met koffie naar de kade leidden. Het achterhuis werd opengetrokken, zodat je vanuit de eetzaal een gedeelte van de keuken waarneemt. Tegelijk ontstond daardoor ook een aperitiefruimte, waar binnenkort wat barkrukken komen, zodat je ook hoog kan eten in de directe nabijheid van de keuken.

Philippe Nees en Thomas Baeyens zijn goed opgeleid, jong en enthousiast en zijn vast van plan om Antwerpen te veroveren. L’Amitié werd in de markt gezet als een ‘betere’ zaak met een verzorgde, informele bediening, een ontspannende sfeer en smakelijke gerechten, bereid met eersteklas ingrediënten en met respect voor de regels van de kookkunst.

L’Amitié: Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen, tel. 03 257 50 05, www.lamities.net. Zondag en maandag gesloten. Lunch: 25 euro, viergangenmenu 45 euro (65 euro met wijn).

LA DURÉE

La Durée opende op 17 april voor het eerst de deuren. Aan het fornuis staat Angelo Rosseel. Hij volgde vakschool Ter Groene Poorte en ging aan de slag in West-Vlaamse restaurants als ‘t Klokhof en Gastronomisch Dorp Eddy Vandekerckhove. Daarna ging hij naar de Karmeliet, waar hij bijna zes jaar bleef en de volledige keuken doorliep. Gedurende de laatste drie jaar was hij souschef.

In zijn eigen restaurant streeft de kok naar een moderne, gastronomische keuken, waarin seizoenen, de pure smaak van superproducten en nieuwe technieken een belangrijke rol spelen.

La Durée kwam op de plaats waar vroeger het restaurant De Mote was. Het gebouw straalt gedegenheid uit. De inrichting onderging een gedegen schoonheidsbehandeling en de tuin werd heraangelegd. Voor het onthaal zorgt echtgenote Ruth Trimmerie. Voor iemand die voor schoonheidsspecialiste studeerde, gaat het ontvangen haar niet slecht af. Om haar gebrekkige wijnkennis bij te spijkeren, studeert zij voor ‘maître sommelier’.

La Durée heeft een ruime aperitiefsalon en een royale eetzaal in grijs en bruin, waar het daglicht gul naar binnenstroomt en waar de tafels feestelijk zijn gedekt. De spijskaart is beknopt en vermeldt een vijftal voor- en hoofdgerechten. De prijzen zijn redelijk voor een restaurant van niveau dat met dure topproducten werkt.

Het visitekaartje is het menu, dat in viergangenversie 50 euro kost (65 euro met wijnen) en in vijfgangenuitvoering 60 euro (80 euro met wijnen). De wijnkaart biedt een goede basis om te starten. La Durée serveert topgastronomie, vernieuwend maar zonder extremen, op niveau en, zolang er nog geen sterren zijn, met een flinke bonus.

La Durée: Leenstraat 28, 8870 Izegem, tel. 051 31 00 31, www.laduree.be. Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag. Menu’s: 50 en 60 euro; lunch: 30 euro (40 euro met wijnen).

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content