3 Nooit versagen

“Ik onthoud het positieve. Wat niet belet dat Verhofstadt meer had kunnen doen voor de ondernemerswereld”, zegt Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

KAREL VAN EETVELT (UNIZO). “Zijn voluntarisme. Ik heb weinig mensen ontmoet die zo sterk geloven in de goede afloop van zaken. Ik heb dat bijvoorbeeld gezien tijdens de onderhandelingen over het Generatiepact. Hij legde, binnen de grenzen van het aanvaardbare, voldoende druk op de mensen om tot resultaten te komen. Hij versaagt nooit en daar neem ik een voorbeeld aan.

“Voor ik hem beter leerde kennen, had ook ik iets van: ‘die man belooft maar en daar blijft het bij’. Ik heb mijn mening moeten herzien. Je kan voor of tegen hem zijn, maar je kan niet zeggen dat hij niet hard geprobeerd heeft zijn beloftes waar te maken.”

Wat is volgens u zijn grootste verdienste?

VAN EETVELT. “De verbetering van het sociaal statuut van de zelfstandige. En de verlaging van de lasten op overuren. De ethische veranderingen die onder zijn regeringen zijn doorgevoerd, zijn eveneens vermeldenswaardig.”

En zijn grootste minpunt?

VAN EETVELT. “We verschillen van mening over de toekomst van de distributiesector. Ik kies voor dynamische zelfstandige winkeliers, hij de facto eerder voor grote winkelketens. De Ikeawet en het nodeloze gedoe over winkelen op zondag en over openingstijden, is daar het bewijs van.

“Zijn moeilijke relatie met de sociale partners reken ik bij de minpunten. Al heb ik dat zelf niet meegemaakt omdat ik nog niet aan de top meedraaide in de jaren dat hij tegen het middenveld tekeerging.

“Die houding veranderde drastisch tijdens zijn tweede regeerperiode. Hij staakte zijn strijd tegen het middenveld en gooide het over een heel andere boeg dan opgetekend in zijn Burgermanifesten.”

Wat vindt u van zijn begrotingsbeleid?

VAN EETVELT. “De korte termijn kenmerkt al decennia de federale politiek. En dat zien we opnieuw met de jongste begroting. Een budget in evenwicht is verdienstelijk, maar er had meer gemoeten tijdens de acht jaar die we achter de rug hebben. Grotere inspanningen waren mogelijk om onze historische schuld sneller weg te werken.

“Elke regering heeft het toch zo moeilijk om te sleutelen aan de uitgaven. Er is bijvoorbeeld nooit een ernstige oefening gemaakt om ons overheidsapparaat slanker en efficiënter te maken. In alle partijen ontbreekt de politieke moed om de uitgaven te verminderen.” (T)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content