24ste Internationaal Fotofestival Knokke-Heist

Het 24ste Internationaal Fotofestival van Knokke-Heist pakt dit jaar uit met een indrukwekkend overzicht van het werk van de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf en foto’s van acteurs en actrices van Kris Dewitte en Leif-Erik Nygards. Sinds enkele jaren worden ook enkele Knokse galerijen betrokken bij het fotofestival. Zo stelt Jan Kempenaers nieuw fotowerk tentoon in het Zwart Huis.

Vorig jaar zette Kempenaers zijn technische camera op in de Japanse steden Hiroshima, Kure, Fukuyama en Tokio. Een deel van die foto’s worden tijdens Brugge 2002 aan het publiek voorgesteld in het Brugse station. Ze maken deel uit van de expositie ‘Lost Locations’. Het Zwart Huis stelt een selectie uit die reeks voor.

Aangezien Kempenaers voor de technische camera opteert, bevatten zijn landschappen een schat aan details. Zijn foto’s worden steeds vanuit een hoog standpunt genomen, zodat de toeschouwer als het ware neerkijkt op een fragment van een zorgvuldig uitgekozen landschap. De Japanse Foto’s van Kempenaers zijn ontluisterend. Het beeld dat de doorsnee westerling van de Japanse samenleving krijgt voorgeschoteld, is er een van verfijning en raffinement. Bepaalde Japanse films en de literatuur hingen al een ander beeld op van het technocratische Japan. In de fotoreeks van Kempenaers wordt de urbanisatie in al haar kitscherige en smakeloze details als een verkrachting van een feeëriek ogende natuur uitvergroot. De landschappen intrigeren en geven pas hun rijkdom vrij na langdurig of herhaaldelijk bekijken.

Erwin Olaf, t/m vr 26/4 in Cultureel Centrum Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke.

Kris Dewitte en Leif-Erik Nygards, t/m vr 26/4 in Humorhall, Laguna Beach, Duinbergen, 050-63 04 30

Jan Kempenaers, t/m di 30/4 in Het Zwart Huis, Dumortierlaan 8, Knokke, 050-61 35 65

Piet Goethals [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content