16 graden ‘s nachts is meestal aangewezen

© Getty Images/iStockphoto

Terwijl de temperaturen ‘s nachts met het vriespunt flirten, blijven de gas- en elektriciteitsprijzen stijgen. Om te besparen draaien veel gezinnen de thermostaat flink naar beneden voor ze gaan slapen. Door de verbeterde isolatie en de vernieuwde technologie hoeft dat niet altijd.

1. Wanneer houdt u het best een constante temperatuur in huis aan?

“In woningen die goed geïsoleerd zijn en vloerverwarming hebben, is het weinig zinvol de thermostaat ‘s nachts naar beneden te draaien”, zegt Luc Dedeyne, architect en energieconsulent bij Bouw Unie. “De temperatuur in een ruimte met vloerverwarming stijgt gemiddeld slechts 1 graad per uur. Het zal dus erg lang duren om de woning de volgende ochtend weer op te warmen. Dat is nefast voor de energiefactuur.”

2. Wanneer is het wel nuttig om de thermostaat lager te draaien?

Wie traditionele radiatoren gebruikt, die een ruimte snel opnieuw opwarmen, kan de temperatuur ‘s nachts wel verlagen. Het energieverbruik blijft dan beperkt. Daarnaast hangt veel af van de verliesoppervlakte van een woning. “In een rijhuis of een appartement vormt de woning van de buren een buffer”, zegt Dedeyne. Ook de isolatie speelt een rol. Enkel glas, kieren aan het raamkozijn of een oud dak laten warmte ontsnappen. Ook dan is het beter de thermostaat lager te draaien.

3. Hoe laag mag u de thermostaat zetten?

Volgens Dedeyne blijft 16 graden de aangewezen minimumtemperatuur. “Wie de temperatuur toch verder laat dalen, moet flink stoken om aan een aangename gevoelstemperatuur te komen.” Zakt de temperatuur ‘s nachts toch lager, dan waarschuwt Dedeyne voor luchtvochtigheid: “Er kan oppervlaktecondensatie optreden, die zich afzet op de muur. Het is dan opletten voor schimmel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content