“16.000 plaatsen in kinderopvang zijn niet ingevuld”

De sector van de kinderopvang gaat gebukt onder schimmige financiering die een goed beleid verhindert. En terwijl de overheid nieuwe opvangplaatsen creëert, worden in Vlaanderen dagelijks ruim 16.000 plaatsen niet ingevuld. Dat stelt UnieKO, de beroepsfederatie van zelfstandige kinderopvangdiensten.

“Het systeem is rot en wij willen de klokkenluider zijn. Hoeveel kost die kinderopvang voor de belastingbetaler? De overheid weet het zelf niet of wil het niet laten weten”, zeggen Jan De Vree en Dany Depreitere, adviseur en stichter-voorzitter van UnieKO aan Trends.

“De boodschap die steeds wordt uitgedragen is dat er te weinig middelen en te weinig opvangplaatsen zijn. De teneur is dat er dringend iets moet gebeuren in de kinderopvang. Daarbovenop wordt het beeld in stand gehouden dat ouders toch maar beter voorzichtig zijn met zelfstandigen”, zegt Depreitere.

Vlaanderen telt 110.000 kinderopvangplaatsen, waarvan ruim 82.000 in de zogenaamde voorschoolse kinderopvang. Dat zijn de kinderen tot drie jaar. Enerzijds is er de groepsopvang, zeg maar de crèches, en anderzijds de gezinsopvang, de onthaalouders. De niet-gesubsidieerde zelfstandigen zijn vooral actief in groepsopvang, terwijl gezinsopvang hoofdzakelijk wordt gesubsidieerd.

Met die 110.000 opvangplaatsen kan zowat 45 procent van de kinderen onder de drie jaar in Vlaanderen terecht in de georganiseerde kinderopvang. In een nieuw decreet plant de Vlaamse overheid voor 2016 10.000 nieuwe plaatsen voor voorschoolse kinderopvang.

UnieKO, dat de voorbije twintig jaar uitgroeide tot de grootste speler in voorschoolse groepsopvang in Vlaanderen, gaat echter op de rem staan. “Terwijl de overheid almaar meer kinderopvangplaatsen creëert, zijn er elke dag 16.000 plaatsen in de gesubsidieerde opvang die niet worden ingenomen”, legt De Vree uit.

UnieKO stelt zich vooral ook vragen over het gebrek aan transparantie in de financiering. Een kafkaiaans systeem met heel wat verwarring over bevoegdheden, controle en werkwijze, die een coherent beleid onmogelijk maken. Een kaderdecreet, waarvan de visienota intussen al werd goedgekeurd, zorgt nauwelijks voor beterschap, stelt UnieKO.

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content