14 procent jongeren is bereid geldezel te worden

© Getty Images

Criminelen maken gretig gebruik van jongeren die op een makkelijke manier geld willen verdienen. Uit een onderzoek van Febelfin blijkt dat 14 procent van de jongeren zou overwegen hun bankkaart en pincode uit te lenen als geldezel. Daarmee kunnen de criminelen hun zwart geld anoniem witwassen. Wat de jongeren vaak niet weten, is dat ze een strafbaar feit plegen. De gevolgen zijn niet mals: een geldezel kan aansprakelijk gesteld en vervolgd worden, en riskeert zo grote gerechtelijke en fiscale boetes. De bank kan bovendien weigeren geldezels nog een bankrekening, bankkaart of lening toe te kennen.

In hetzelfde onderzoek geeft ook 3 procent van de bevolking aan al benaderd te zijn geweest met de vraag om geldezel te worden. Onder jongeren verdubbelt dat zelfs naar 6 procent.

Bovendien blijft het niet alleen bij het gebruik van de bankkaart en de pincode. Oplichters vragen steeds vaker naar andere gegevens van de geldezels, zoals hun identiteitskaart, hun gsm-nummer en hun adres. Dat maakt het voor de criminelen makkelijker om fraude te blijven plegen, ondanks de toegenomen controles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content