1200 GAZELLEN, VAKKUNDIG GEFILEERD

1200 Vlaamse en Brusselse groeibedrijven passeerden de revue in onze reeks over de Trends Gazellen. Dit zijn enkele opvallende vaststellingen.

AVNET EUROPE BOEKT DE GROOTSTE OMZET

In totaal boekten de Gazellen-bedrijven in 2014, het laatste jaar dat wordt meegeteld voor de berekening van hun groei, een omzet van 86,2 miljard euro. Dat is 28,3 miljard meer dan in 2010. In die periode creëerden de 1200 Gazellen bovendien 37.328 banen. Gemiddeld kende elk bedrijf dus een omzetgroei van 23,6 miljoen euro en creëerde het 31 banen.

Net als elk jaar zijn deze totaalcijfers sterk gekleurd door enkele bedrijven van formaat. De totale omzet van de Gazellen van vorig jaar bedroeg meer dan 120 miljard euro, maar toen was de mastodont Total Petrochem & Refin op zijn eentje goed voor 27 miljard. Dit jaar voert Avnet Europe, het verdeelcentrum van de Amerikaanse IT-gigant in Diegem, dat lijstje aan met een omzet van 3,8 miljard. Avnet realiseerde met 2,2 miljard ook de grootste omzetgroei.

De bedrijven uit de provincie Antwerpen namen het grootste deel van de omzetgroei voor hun rekening (7,9 miljard euro), op de voet gevolgd door hun collega’s uit Vlaams-Brabant (7,7 miljard). De Gazellen met hoofdzetel in Brussel creëerden tussen 2010 en 2014 het meeste banen (8163), die uit Limburg het minst (3253).

KLEINHANDEL BOERT VERDER ACHTERUIT

Ook in het soort activiteit zijn er opvallende verschillen tussen de provincies. Terwijl de helft van de groeiers in Limburg of West-Vlaanderen in de eerste plaats een producerende of verwerkende activiteit bedrijft, is dat in Vlaams-Brabant of Brussel respectievelijk maar 21 en 15 procent.

Alleen in Antwerpen en Vlaams-Brabant, met de haven en de luchthaven de belangrijkste logistieke draaischijven van ons land, is meer dan een vierde van de Gazellen vooral bezig met logistiek en groothandel. Brussel doet zijn reputatie als diensteneconomie alle eer aan, en is ook de enige provincie waar nog een relatief belangrijk aandeel van de bedrijven (18%) actief is in de kleinhandel. Ten opzichte van drie jaar geleden is dat aandeel over heel Vlaanderen gedaald van 17 naar 11 procent. De productiebedrijven zagen hun aandeel in die periode dan weer met 5 procentpunt toenemen naar 34 procent.

Dat de bouw opnieuw de best vertegenwoordigde sector is, is vooral te danken aan de opname van bedrijven actief in sanitair en isolatie. Ten opzichte van drie jaar geleden kent de sector zelfs een aanzienlijke terugval. Ook het nummer twee, transport en logistiek, doet het slecht, met 24 vertegenwoordigers minder dan vorig jaar. Onder de Gazellen vinden we dit jaar een pak meer bedrijven in grondstoffen (+23), voeding (+17) of IT (+14).

Transport is de belangrijkste sector in Antwerpen (44) en Vlaams-Brabant (30), de bouw in Limburg (53) en Oost-Vlaanderen (42), de voeding in West-Vlaanderen (40). In de hoofdstad doen vooral adviesverlenende bedrijven (41) het goed.

NEDERLAND BOVEN

Het aandeel van de Gazellen in Belgische handen stabiliseert dit jaar op 58 procent na een geleidelijke internationalisering de afgelopen jaren. De Nederlanders mogen het Europees kampioenschap voetbal dan wel niet gehaald hebben, vanaf dit jaar zijn ze wel de belangrijkste buitenlandse meerderheidsaandeelhouders in 81 van de 1200 Belgische groeibedrijven (8 procent). Zo stoten ze de Amerikanen van de troon (79). Franse eigenaars, die het drie jaar geleden nog voor het zeggen hadden in 79 Gazellen, controleren nog slechts 71 groeibedrijven.

Simon Van Dorpe

De totaalomzet wordt traditioneel sterk gekleurd door enkele bedrijven van formaat.

Ten opzichte van drie jaar geleden kende de bouw een aanzienlijke terugval. Ook transport en logistiek doet het slecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content