10 What Management Is

How It Works and Why It’s Everyone’s Business

The Free Press, 2003, 244 blz.

1. Welk stuk op ons schaakbord is dit?

Verwaarloos nooit uw pionnen. Zij vormen uw onontbeerlijke falanx.

2. Wie schreef het?

– Joan Magretta: consultant, was tot voor kort redacteur van het meest gerenommeerde managementblad Harvard Business Review.

– Nan Stone: consultant, was tot voor kort hoofdredacteur van de Harvard Business Review. Fungeerde veeleer als assistent en eindredacteur voor dit boek.

3. Wat staat erin?

De meeste managementboeken schuiven een bepaald concept, een model of een formule naar voren – bij voorkeur een nagelnieuw idee dat als een panacee de prestaties oppookt en de pijnlijke plekken pleistert en heelt. Niet zelden deemstert zo’n idee stil weg, soms implodeert het spectaculair samen met een bedrijf dat als voorbeeldige pionier bewierookt werd (ga maar even na hoeveel managementgoeroes Enron of andere schandaalbedrijven de voorbije jaren de hemel in geprezen hebben). Is management dan toch niets méér dan het dunne laagje vernis op de hebzucht, de fraude en de ratjetoe van de ondernemersjungle? “Voor buitenstaanders kan management lijken op een ogenschijnlijk stompzinnig kansspel waarbij elke dwaas kan winnen, mits hij meedogenloos is,” schreef Peter Drucker al. Maar, net als Drucker, toont Joan Magretta aan dat management wel degelijk het verschil maakt. Zonder degelijk management draait er niets, geraken zelfs de beste uitvindingen niet tot bij het doelpubliek. Vervolgens zet Magretta inzichtelijk, met verhelderende historische én hedendaagse voorbeelden uiteen wat management inhoudt.

4. Wat onthouden we?

Management maakt het verschil. Gebruikmakend van krachtige voorbeelden, geeft Joan Magretta uitleg over de belangrijkste aspecten van management. In een eerste deel komt het ontwerp aan bod: waarde creëren, ondernemingsmodellen, strategie en organisatie. In het tweede deel staat de uitvoering centraal: welke cijfers zijn belangrijk en waarom, doelstellingen en maatstaven, innovatie, resultaten boeken en het managen van mensen.

5. Geeft het praktische tips?

Uit de vele reële voorbeelden vallen bruikbare tips af te leiden, maar de essentie van het boek is gewoon uitleggen wat management over het algemeen doet of zou moeten doen. Toch spreken ook de details aan, zoals de getuigenis van directeur Jack Greenberg van McDonald’s, die uitlegt dat een tijdswinst van zes seconden per levering in een drive-inrestaurant 1 % meer omzet oplevert.

6. Is het nog actueel?

Hyperactueel, zeker nu de discipline management na de bedrijfsschandalen en de dotcomcrash nood heeft aan eerherstel.

7. Biedt het leesplezier?

De wijze waarop Magretta de abstracte of complexe management- aspecten snel inzichtelijk maakt, is een krachttoer, vergelijkbaar met iemand die het belang van scheikunde boeiend kan uitleggen aan zowel leken als experts.

8. Waarom zou u het lezen?

Om nu voor eens en altijd inzicht te krijgen in de belangrijkste managementprincipes. Met dit boek kan dat nog snel en tamelijk aangenaam ook.

9. Is het vertaald?

– Wat management werkelijk is – Hoe het werkt en waarom het iedereen aangaat (Thema, 2003, 229 blz.).

10. Welke boeken sluiten erbij aan?

The Essential Drucker: Peter Drucker, de terecht bewierookte grootvader van de managementgoeroes, maakte een selectie uit zijn essays en managementboeken, geschreven in de jongste 60 jaar (Harper Business, 2001).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content