Volgende maand: wijn uit Portugal.
...

Volgende maand: wijn uit Portugal. De cabernet franc is een verguisde druivensoort. In Bordeaux, waar hij met merlot en zijn neef cabernet sauvignon wordt gemengd tot één wijn, wordt hij geroemd wegens zijn gestructureerde karakter en de diepe kleur die hij aan de wijnen geeft. In de Loirevallei, waar hij thuis is, geeft hij voor veel wijnliefhebbers maar dunne, strakke en onrijpe wijn. Nu is dat in veel gevallen waar. In de Loirevallei ligt de gemiddelde jaartemperatuur door de noordelijke ligging lager dan in Bordeaux en rijpen de druiven in koudere jaren niet optimaal. In de wijn geeft dat vaak een vrij harde vegetale toets van groene paprika en onrijpe tannines die de mond uitdrogen. Maar de Loirevallei is groot en dat geldt ook voor het assortiment wijnen dat er wordt geproduceerd. U vindt er zowel wijn van top- als van rotkwaliteit. Het is vooral in Saumur en Touraine, tussen Angers en Tours, dat de rode wijnen worden gemaakt van 100 procent cabernet franc. Elders bestaat ook rode wijn van pinot noir, vooral dan in Sancerre, en in andere, minder beduidende herkomstbenamingen vindt u ook gamay, de druivensoort van de Beaujolais. De beste en rijpste cabernet franc komt van bodems met veel poreuze kalksteen, die hier tuffeau of tufsteen wordt genoemd. Die tuffeau komt vooral voor rond Saumur en in Touraine. Net als in Bordeaux en Saint-Emilion werd die tufsteen, die veel fossielen van vroegere zeedieren bevat, al sinds de Romeinen en de Middeleeuwen uitgegraven om er huizen en kastelen mee te bouwen. De vele groeven en kunstmatige grotten getuigen daarvan. Sommigen beweren dat één derde van het gebied ondergraven is met kilometerslange groeven uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Tot vorige eeuw leefden op sommige plaatsen nog mensen in deze grotten. Het merendeel staat nu leeg. De meeste wijnbouwers gebruiken deze kelders met constante temperatuur en luchtvochtigheid om er hun wijn te laten rijpen op eikenhouten vaten, maar bijna tachtig procent van alle gebruikte kelders is voor de teelt van champignons de Paris. Bijna de hele Franse productie van deze paddestoelen komt uit Saumur. Meer naar het westen, in de streek van Anjou, is er geen tuffeau. Daar zit de bodem vol schiste, leisteen. Hier worden zeer goede droge en zoete witte wijnen gemaakt van de chenindruif, maar de wijnen van cabernet zijn er dunner en lichter. De scherpe schiste geeft de wijnen ook hardere tannines. Op tuffeau hebben de rode wijnen meer vulling, kracht en mineraliteit en hoe meer tuffeau er in de bodem zit, hoe krachtiger de wijn is. De kalk maakt de tannines soepeler en fluweelachtig. Typisch voor grote cabernet franc is zijn hoekige karakter. De wijn is tegelijkertijd dierlijk dik en krachtig én zeer vegetaal en strak. De prominent aanwezige tannines zijn niet uitdrogend maar sappig en u proeft er onmiskenbaar druiven in, wat niet altijd voor alle druivensoorten geldt. Dat tegelijkertijd animale en vegetale karakter maakt cabernet franc-wijnen niet bij iedereen geliefd. De wijn kan tegelijkertijd naar fazant of haas ruiken én naar druiven en zacht rood fruit als frambozen. " Il est foxé," zeggen ze in het Frans. Het zijn geen allrounders of easy going-wijnen zoals er tegenwoordig veel worden gemaakt. Het zijn geen verleiders, ze eisen integendeel een inspanning van de drinker. Dat geldt zowel voor de tijd op fles in de kelder als in het glas. Cabernet franc heeft minimaal vijf tot tien jaar flessenrijping nodig om zijn strakke structuur te ontplooien. Hij wordt dan ronder en eleganter zonder zijn strakke, sappige kracht te verliezen. Hetzelfde geldt wanneer u de wijn schenkt. Cabernet franc heeft tijd nodig in het glas, ook na tien jaar op fles. Pas na 45 minuten tot een uur na het schenken geeft de wijn zich geleidelijk bloot. Decanteren is niet nodig, maar de fles een uur vooraf ontkurken helpt veel. De krachtigste en meest dierlijke, volle wijnen worden gemaakt in Saumur-Champigny. Deze appellation omvat negen gemeenten tegen de zuidoostelijke grens van de stad Saumur. De wijnen zijn hier het volst door de grote hoeveelheid tuffeau in de bodem. Door die grote concentratie kalksteen in de ondergrond - waardoor de wortels van de druivenstokken soms tot op tien meter diep op zoek moeten naar voedingsstoffen - zijn de wijnen zeer mineraal en rokerig van aroma. In de appellation Chinon, genoemd naar de stad van Rabelais en veertig kilometer verder naar het oosten in Touraine, liggen de beste wijngaarden op de hellingen langs de Vienne, een zijrivier van de Loire. De ondergrond bestaat hier uit leem en keien, hoewel in sommige gebieden de tuffeau nooit ver weg is. Over het algemeen zijn de wijnen van Chinon minder dik en animaal van karakter, maar zeer fruitig en zuiver vegetaal van structuur. Van de beste cabernet francs zijn de meest lichtvoetige en florale wijnen te vinden in de herkomstbenamingen Bourgueil en vooral Saint-Nicolas-de-Bourgueil. De kalksteen komt hier meer verbrokkeld voor en ligt als poreuze keien verspreid over de leemgrond. Het landschap is hier het vlakst en maar weinig wijngaarden liggen op de zeldzame tuffeauhellingen. Op de vlakke stukken ligt de vaste kalksteen op tien meter en dieper. De kalksteenkeien aan de oppervlakte zuigen de zonnewarmte op en maken de grond warmer, waardoor de wijnen ronder en zachter worden. Wij bespreken hieronder ook enkele oudere cabernet francs om te verduidelijken hoe de wijn evolueert. De chinons van Baudry zijn de complete antipode van technische wijn. De hele reeks - zes wijnen in totaal, afkomstig van verschillende percelen en van druiven met verschillende ouderdom - is zuiver, haarfijn op het fruit en de terroir gemaakt en bijzonder elegant. Opnieuw zonder hun afkomst te verraden, zijn deze wijnen al vrij jong genietbaar, maar ze kunnen gemakkelijk tien tot vijftien jaar kelder aan. Het moet gezegd dat zelfs de overrijpe wijnen van 2003 hier nog fris en typisch cabernetfruit hebben. Wij raden de wijnen aan van 2002. 2002 is een recht en strak jaar dat de zuivere stijl van Baudry nog beter in de verf zet. Les Grézeaux, genaamd naar het perceel, heeft bovenop zijn sappig vegetale karakter een licht rokerige toets. PRIJS: 13,50 euro WAAR TE KOOP: Portovino, %050 71 87 57 VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHHPRIJS/KWALITEIT: HHHHHOok Philippe Alliet is bij cabernet franc-liefhebbers zeer bekend. De wijnen van deze gedreven maar wat schuchtere wijnbouwer kenden de jongste tien jaar een enorme kwaliteitsopstoot. Alliet maakt iets rondere en vollere wijnen dan Bernard Baudry met meer aromatische invloed van hout. In deze wijn uit 1993 er zijn alle elementen goed verweven. Er is een lichte animale toets van evolutie (paddestoelen en leder), maar het fruit blijft dik en fris door de zuren. Ook de kleur blijft diep. Kan gemakkelijk nog vijf jaar en meer aan. PRIJS: 15 euro voor de 2003 WAAR TE KOOP: Le Vin Passion, %02 469 02 10 VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 3 tot 5 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHPRIJS/KWALITEIT: HHHHHPierre-Jacques Druet maakt in de appellation Bourgueil zeer geconcentreerde maar typische en elegante zachte wijnen met soepele tannines. Zijn Vaumoreau en in mindere mate de Grand Mont zijn topwijnen die na enkele jaren zeer complex en verfijnd worden. De rest van zijn wijnen zit op een lager en commerciëler niveau. Een goed voorbeeld van een mooi verouderende cabernet franc is de Grand Mont 1989. Zijn kleur is licht geëvolueerd (donker roodbruin) maar nog zeer diep. Geur en smaak zijn elegant, soepel en tegelijkertijd nog krachtig. Bovenop de toetsen van evolutie blijft er fris fruit, dankzij de nog steeds fris smakende zuren. PRIJS: 15,75 euro voor de 2000 WAAR TE KOOP: Bernard Poulet, %02 414 41 39 VEROUDERINGSPOTENTIEEL: nu te drinken PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHPRIJS/KWALITEIT: HHHEveneens van het domein Bernard Baudry is Le Clos Guillot minder rokerig en nog uitgesprokener vegetaal en strakker dan Les Grézeaux. De fruitigheid is krachtig en wordt ondersteund door zuivere en fijne rijpe zuren. PRIJS: 13 euro WAAR TE KOOP: Portovino, %050 71 87 57 VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHPRIJS/KWALITEIT: HHHHHDe beste producenten in Saumur-Champigny en voor ons zelfs in de hele Loirevallei zijn de gebroeders Foucault in de gemeente Chacé. Hun saumur-champigny 'Clos Rougeard' is tot ver in het buitenland gegeerd bij cabernet franc-freaks en is dus moeilijk te krijgen. Bernard en Jean-Louis Foucault maken op hun domein van 10 hectaren drie rode wijnen. De basiswijn heet Clos Rougeard, naar het domein, en komt van veertig jaar oude druivenstokken. Het is de toegankelijkste van de drie, hoewel hij zijn afkomst nooit verraadt. Iets aromatischer en floraler is Clos Rougeard Les Poyeux. De stokken zijn hier ouder, rond de 45 à vijftig jaar, en de wijngaard ligt op kalkgrond met kiezel en zand. De bodem is daardoor meer doorlaatbaar, beter gedraineerd, wat soepeler wijn geeft. De derde wijn heet Le Bourg en komt van 75 jaar oude stokken. Het is de meest geconcentreerde van de drie, net als de basiswijn afkomstig van bijna pure tuffeau met een dunne laag leem erbovenop. PRIJS: 16,50 euro voor de 2000 WAAR TE KOOP: Le Vin Passion, %02 469 02 10 VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHHPRIJS/KWALITEIT: HHHHHDomaine Gouron, met de jonge wijnbouwer Stéphan Gouron en zijn Vlaamse vrouw Martine Budé, maakt geconcentreerde en evenwichtige maar iets hardere chinon dan Baudry en Alliet die veel tijd vraagt op fles. De topwijn van het domein is de Cuvée Millésimé, met een wat banale naam en in een zware fles. Zelfs deze 1996'er is nog zeer geconcentreerd, het fruit is rijk en dik. PRIJS: niet bekend WAAR TE KOOP: voorlopig niet in België verkrijgbaar VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHPRIJS/KWALITEIT: HHHHDomaine Charles Joguet in Chinon was vroeger in handen van de gelijknamige wijnbouwer. Joguet verkocht in 1997 zijn wijngaarden aan zijn boekhouder en sindsdien is het niveau minder hoog, hoewel wij de wijn blijven aanraden. Deze wijn uit 1996 is de basiswijn van het domein. De toppers zijn Clos du Chêne Vert en vooral Clos de la Dioterie, gemaakt van honderd jaar oude druivenstokken. De Cuvée Terroir verloochent zijn afkomst niet: strakke fruitstructuur, licht animale toets met een hint van groene paprika, typisch voor cabernet franc (en ook cabernet sauvignon trouwens). PRIJS: 12,50 euro voor de 2002 WAAR TE KOOP: Sicorello vins, %064 22 18 71 VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 3 tot 5 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHPRIJS/KWALITEIT: HHHH Yannick Amirault behoorde tien jaar geleden tot de vernieuwers binnen de appellation Bourgueil en is nu een gevestigde waarde. Zijn wijnen zijn modern gemaakt en geconcentreerd, met de klemtoon op het fruit. Dat geldt ook voor deze wijn uit 1997 - 1997 was een topjaar voor cabernet franc in de Loirevallei - die opnieuw zeer fris blijft. Goede vulling, met op het einde frisse zuren die de wijn jeugdig houden. PRIJS: 13 euro voor de 1998 WAAR TE KOOP: Vine Devos, %050 21 13 76 VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 3 tot 5 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHPRIJS/KWALITEIT: HHHHTot dezelfde reeks vernieuwers van tien jaar geleden hoort Joël Taluau. Zijn wijnen zijn iets harder en soms wat groener dan die van Frédéric Mabileau (zie hieronder), maar hebben persoonlijkheid en kracht. Klassieke wijnen met uitgesproken maar rijpe tannines die tijd vragen om zich te versmelten met het fruit. PRIJS: 10,22 euro voor de 2002 WAAR TE KOOP: Covinex, %02 245 45 05 VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 3 tot 5 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHPRIJS/KWALITEIT: HHHH De rijzende ster in Saint-Nicolas-de-Bourgueil is Frédéric Mabileau, die het domein vier jaar geleden van zijn vader overnam. Mabileau maakt in een vrij moderne maar zuivere stijl typische en florale saint-nicolas met bewaarpotentieel. Eclipse is zijn topwijn, met de meeste concentratie. PRIJS: 13,72 euro voor de 2000 WAAR TE KOOP: Justin Monard Pro Vino, %011 82 18 11 VEROUDERINGSPOTENTIEEL: s5 tot 10 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHHPRIJS/KWALITEIT: HHHHFilip VerheydenCabernet franc-wijnen zijn geen allroundwijnen. Ze eisen integendeel een inspanning van de drinker. Cabernet franc heeft minimaal vijf tot tien jaar flessenrijping nodig om zijn strakke structuur te ontplooien.