10 keer wild

Pieter van Doveren ging op zoek naar tien restaurants waar je wild wordt van het wild.

De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes.

1 = negatief / 2 = redelijk / 3 = positief / 4 = aanbevelenswaard / 5 = uitmuntend.

Claude Dupont

Vital Riethuisenlaan 46

1083 Ganshoren

tel. 02 426 00 00

Gesloten op maandag en dinsdag.

Vader Claude en zoon Eric aan het for- nuis. Zij brengen een rijke, traditionele Belgische feestkeuken en kiezen voor de allerbeste producten. Wildliefhebbers kennen dit adres maar al te goed.

5 sterren

Comme chez Soi

Rouppeplein 23

1000 Brussel

tel. 02 512 29 21

Gesloten op zondag en maandag.

Comme chez Soi is zonder twijfel het bekendste en meest betrouwbare restaurant van ons land. Pierre Wynants ligt aan de basis van de Belgische haute cuisine, met Belgische gerechten die worden bereid volgens de voorschriften van de klassieke Franse keuken, met inlandse streekproducten, een verfijnde persoonlijke toets en aantrekkelijk gepresenteerd zonder overdrijvingen. Door consequent op die manier te werken, bracht Wynants de keuken van zijn restaurant en indirect ook de Belgische keuken op een internationaal niveau. Aan de zijde van Pierre Wynants staat schoonzoon Lionel Rigolet.

5 sterren

Basiliekstraat 136, 1500 Halle

tel. 02 361 13 40

Gesloten op vrijdag, zaterdagmiddag en zondagavond.

Al meer dan honderd jaar is dit bekende restaurant in handen van de familie De Brouwer. Vandaag neemt Andy, de zoon van de huidige chef-kok Pierre De Brouwer, de ‘honneurs’ waar in de eetzaal en kelder. Het restaurant is bekend voor zijn typisch Belgische specialiteiten, zoals gerechten met hopscheuten, kalfszwezerik met asperges, ‘châteaubriand’ van Belgisch rund met goudbruin gebakken knapperige frieten en wildbereidingen met complexe sausen en garnituur van bospaddestoelen. Een ‘wildkermis’ vormt het juiste moment om een vorstelijke bourgognewijn uit de rijk gevulde kelder te laten bovenhalen.

3 sterren

Rue du Lac 35, 6461 Virelles

tel. 060 21 10 71

Gesloten op maandagavond en dinsdag.

André Michelet werd geboren in de hoeve waar zijn grootouders begin vorige eeuw met een restaurant begonnen. Het landelijk gelegen spijshuis Edgard & Madeleine werd in de wijde omgeving een begrip, niet alleen vanwege de escabeche van forel naar grootmoeders recept, maar ook vanwege de wildbereidingen. Specialiteiten zijn: wilde eend met uitjes of reebok en everzwijn met seizoengarnituur. Het haarwild is afkomstig uit de bossen van de Kleine Ardennen. André Michelet jaagt zelf al veertig jaar en zijn kennis staat borg voor kwaliteit.

2 sterren

Mombeekdreef 38, 3500 Hasselt

tel. 011 27 25 56

Gesloten op maandag en woensdag.

Van frietkraam tot alom gewaardeerd delicatessenrestaurant: Jacques Colemont heeft het als kok en bedrijfsleider niet slecht gedaan. Hij blonk niet uit op school en werd op vijftienjarige leeftijd aan het werken gezet in de keuken. In 1969 opende hij een baanfrituur, die evolueerde tot volwaardig restaurant. De kok verhuisde potten en pannen naar een elegante, witte villa tussen het groen van de vallei van Mombeek. Vier keer werd de zaak verbouwd. Rond een patio bevinden zich nu het gastronomisch restaurant, een oranjerie en twee banketzalen. Aan het fornuis krijgt Jacques Colemont hulp van zoon Luk. De ingrediënten zijn van eerste kwaliteit en de bereidingen zijn bijzonder verzorgd.

4 sterren

Rue de Bouillon 2

6850 Paliseul

tel. 061 53 30 64

Gesloten op zondagavond, maandag en dinsdagmiddag.

Voor heel wat klassiek ingestelde lekkerbekken is dit het beste adres van Wallonië. Het restaurant ligt aan het station van Paliseul, op de lijn Dinant-Bertrix. Oorspronkelijk was het gebouw een halte voor postkoetsen. Grootouders Libotte begonnen met een café, waar vanaf 1956 eten werd opgediend. Vader haalde de eerste culinaire onderscheidingen binnen. Zoon Michel nam de negotie in 1964 over en maakte van de herberg een van de meest comfortabele haltes uit de Ardennen. Het opulente decor past bij de rijke, traditionele feestkeuken.

4 sterren

Loncin

Marktgravelei 127

2018 Antwerpen

tel. 03 248 29 89

Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

Welgestelde Antwerpse burgers zijn vertrouwd met Loncin. Ouders Jan en Anita Loncin begonnen met een traiteurszaak aan de Vlaamse Kunstlaan. De winkel werd na verloop van tijd omgedoopt tot het nachtrestaurant Relais Esterel. Aan de deftige Marktgravelei kocht de familie een negentiende-eeuws burgerpaleis, dat werd ingericht tot een voornaam eethuis met ruime en chique salons. Vandaag staat zoon Frank aan het fornuis en is de ontvangst in handen van vrouw Thuline. Beiden zijn fervente jagers.

3 sterren

Au Sanglier des Ardennes

Rue J.B. Périquet 4

5670 Oignies-en-Thiérache

tel. 060 39 90 89

Gesloten op maandag en dinsdag.

Niet te verwarren met het gelijknamige restaurant in het toeristische Durbuy. Een gouden adres voor de liefhebbers van royale en rijke wildbereidingen in een kalm en landelijk dorpje. In dit familierestaurant met landelijk decor zwaait de joviale Jacky Buchet de scepter. Hij is een verstokte jager en weet waar het beste groot wild zit verscholen. Jacky Buchet wordt aan het fornuis bijgestaan door zoon Rudy. De jongste zoon Eddy is gespecialiseerd in monumentale terrines en andere vleeswaren, die ook los te koop zijn en als souvenir mee naar huis kunnen worden genomen. Er is een indrukwekkende wijnkaart met vooral Franse wijnen en er zijn enkele eenvoudige hotelkamers.

2 sterren

De snip

Schrijbergstraat 122,

9250 Waasmunster

tel. 03 772 20 81

Gesloten op zondag en maandag.

Eigenaar en chef-kok Karel De Wolf kreeg een superopleiding ( La Pérouse, Claude Dupont) en toont in zijn eigen restaurant vaardigheid en creativiteit. In de herfst staat het restaurant in het teken van de jacht. Klanten hebben de mogelijkheid om met de jagers mee in de Wase velden te trekken. Karel De Wolf kiest voor hele beesten, die hij eigenhandig schoonmaakt en versnijdt en in zijn koelruimte laat besterven. Zijn wildbereidingen zijn inventief en ac- tueel.

4 sterren

Zur Post

Hauptstrasse 39, 4780 Sankt-Vith

tel. 080 22 80 27

Gesloten op zondagavond, maandag en dinsdagmiddag.

Het was vader Arno Plankert die Zur Post bekendheid bezorgde. Zijn bereidingen waren verfijnd en persoonlijk en toonden respect voor regionale producten en culinaire tradities. Enkele jaren geleden nam zoon Eric de scepter in de keuken over. De jongeman kreeg een opleiding bij internationaal vermaarde eethuizen, zoals Im Schiffchen (Düsseldorf), Robuchon (Parijs) en Celebrities (New York). Zonder de waarden en kwaliteiten van de vader te verloochenen, laat Eric een frisse bries uit Aziatische hoek door de keuken waaien.

4 sterren

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content