Baan Thai
...

Baan Thai Sloepenlaan 22, 8660 De Panne032 058 41 49 76Gesloten: dinsdag en woensdag (behalve tijdens schoolvakanties en in september)Niet alleen de gerechten zijn hier 'hot', ook het terras en de tuin zijn uitgerust met een verwarmingsinstallatie, zodat de zomeravonden hier lang en exotisch heet kunnen worden. De chef-kok werd overgevlogen uit het Oriental Hotel in Bangkok, een van de meest luxueuze hotels ter wereld. Hij bereidt authentieke Thaise gerechten en gebruikt hiervoor verse kwaliteitsproducten. De schotels op de spijskaart met drie rode pepertjes, zoals gepocheerde zeebaars in citroensap met piment en knoflook, zorgen voor uitslaande brandjes in de mond. XXX Blue ElephantWaterloosesteenweg 1120, 1180 Ukkel032 02 374 49 62Zaterdagmiddag geslotenwww.blueelephant.comVlaming Carl Steppé heeft het ver geschopt. De voormalige antiquair opende in 1980 een eerste Bleu Elephant in Brussel. Dit romantische Thaise eethuis met oplopende terrassen, badend in een exotische bloemenpracht, lag aan de basis van een keten met dertien vestigingen over heel de wereld. De Brusselse vestiging is goed voor een verzorgde, bont gekruide maaltijd, opgediend door oosterse prinsessen gekleed in traditioneel Thais ornaat. XXXBhavaniSimon Stevinplein 5, 8000 Brugge032 050 33 90 25Dagelijks geopendFamiliebedrijf waar de bontgekruide keuken uit Zuid-Indië, Rajasthan en Madras eer wordt aangedaan. Moeder Mady, een Vlaamse die trouwde met een Indiase handelaar in specerijen, houdt een oogje in het zeil. De dagelijkse leiding is in handen van haar zonen: Guy en Philip Acharya. Op de borden komt een vriendelijk gekruide uitvoering van de sterk gearomatiseerde Indiase bereidingen. Het elegant gedecoreerde exotische eethuis heeft zijn onderkomen in een historisch Brugs brouwershuis. XXFull Sing Van Arteveldestraat 65-67, 2060 Antwerpen032 03 225 06 54Open van 12.00 tot 23.00 uur. Na 18.00 uur gereduceerde kaartWilt u proeven van een zestigtal verschillende dim-sumhapjes, dan bent u verplicht om 's ochtends, voor de lunch of net na de middag te komen. Dan treft u in Full Sing tientallen Chinezen die samen genieten van de lekkerste stoomhapjes. Eigenares van Full Sing is Irene Liang. Deze ondernemende dame op leeftijd werd in Engeland geboren en kwam met haar man, de Hongkong-Chinees Hoj-Sang Cheung, naar de metropool. De spijskaart bevat meer dan 300 gerechten, onder meer authentieke Chinese bereidingen met darmen of poten die alleen bestemd zijn voor durvers. Westerse lekkerbekken verdringen zich voor de Chinese tarbotbereiding. XXXIzumiBeeldhouwerstraat 44, 2000 Antwerpen032 03 216 13 79Zondag en maandag geslotenwww.resto.be/izumiEd Balke is een echte Amsterdammer en een pionier van het alternatieve voedingscircuit. Hij wilde in Amsterdam een macrobiotisch restaurant openen, maar vond geen geschikte locatie. In Antwerpen was meer plaats en de Hollander lanceerde De Goede Aarde. Later raakte Ed Balke in de ban van de Japanse keukenstijlen. Hij ging in de leer bij Japanse koks en kwam terug als een volwaardig sushimeester. In een oud herenhuis naast het Museum voor Schone Kunsten opende hij Izumi. Sindsdien verdringen liefhebbers van rauwe vis zich aan de sushibar. XXX Les Larmes du TigreWynantsstraat 21, 1000 Brussel032 02 512 18 77Dinsdag en zaterdagmiddag geslotenVoor modebewuste liefhebbers van de Thaise keuken is het zeventien jaar oude Thaise eethuis Les Larmes du Tigre een referentie. Het restaurant ligt verscholen achter het Brusselse Justitiepaleis. Overdag komen advocaten en winkelende dames, 's avonds ontmoet je er BV's. Les Larmes du Tigre was oorspronkelijk een initiatief van de Waal Marc Beukers en de Thai Sirisuk Sombat. De twee gingen uit elkaar en Sombat opende zijn eigen eethuis (zie: Sombat Thai Cuisine). De spijskaart vermeldt bekende en minder bekende Thaise gerechten, die met zorg en kunde door Thais keukenpersoneel worden klaargemaakt. XXXLa Porte des IndesLouizalaan 455, 1050 Brussel032 02 647 86 51Zondag voor de lunch geslotenHet meest comfortabele Indiase eethuis behoort tot de Bleu Elephant-groep. Achter een antieke tempelpoort gaat een sprookjeswereld schuil. De spijskaart verzamelt gevarieerde bereidingen uit de verschillende deelstaten van het onmetelijke land. Het Indiase keukenpersoneel brengt lokale specialiteiten in een versie die is afgestemd op de westerse smaak en minder zwaar op de maag ligt. La Porte des Indes wordt geleid door Noorer Steppé, de echtgenote van Carl Steppé (zie: Blue Elephant). Zij kreeg een opleiding in het wereldberoemde Taj Mahal Hotel en het Gulzar-restaurant in Bombay. XXXSamourai Wolvengracht 28, 1000 Brussel032 02 217 56 39Dinsdag en zondagmiddag geslotenDit Japanse restaurant voor insiders ligt verscholen in een verloren winkelgalerij. Samourai was het eerste Japanse kwaliteitsrestaurant in ons land en voorlopig gaat de zon hier nog niet onder. De eenvoud van de inrichting contrasteert met de verfijning in de borden. De koks werken in hun piepkleine keukentje op de tussenverdieping met de allerbeste producten uit de zee. Dat maakt dat een etentje in Samourai onmogelijk goedkoop kan zijn. De permanente gemeenschappelijke inspanningen van de eigenaars Sasaoka Teruo en Harumi Saito zorgen er voor dat het oudste Japanse restaurant van ons land nog steeds het beste is. XXXXSombat Thai CuisineVleeshuisstraat 1, 2000 Antwerpen 032 03 226 21 90Maandag geslotenVoor elegant Thais tafelplezier is er Sombat Thai Cuisine. Eigenaar is Sirisuk Sombat (zie: Les Larmes du Tigre). Deze kunstzinnige Thai studeerde in Bangkok aan de hotelschool en ging aan de slag in tophotels, zoals het wereldberoemde Oriental Hotel in Bangkok en het Brusselse Hilton Hotel. Sombat vestigde zijn exotische restaurant op het gelijkvloers van een indrukwekkend pand aan het Antwerpse Steen. Khmerbeelden bewaken de met smeedijzer afgezette deur. De uitgebreide spijskaart vermeldt zowel bekende als minder bekende Thaise specialiteiten. Het verfijnde eten is feestelijk gepresenteerd. XXXTanukiOude Gentweg 1-3, 8000 Brugge032 050 34 75 12Maandag en dinsdag geslotenIvan Verhelle komt uit Tielt, maar verwierf een tweejarig leercontract in het bekende eethuis Haku-Unaku in Tokio. Hij leerde er de vele facetten van de traditionele Japanse keuken. In Brugge opende hij samen met zijn vrouw het Japanse eethuis Tanuki. Het restaurant verwierf een goede reputatie, zowel bij westerse liefhebbers van de Japanse keuken als bij de Japanse gemeenschap in ons land. Vooral de plaatsen aan de eettoog, dicht bij de open keuken, zijn geliefd. XXX