10 keer lekker in de openlucht

Pieter van Doveren selecteerde tien adressen – zowel in de stad als daarbuiten – waar u bij mooi weer onbezorgd buiten kunt tafelen.

COEUR D’ARTICHAUT

Onderbergen 40

9000 Gent

tel. 09 225 33 18

Eric De Wagenaere is een dynamische ondernemer: zijn product heet Coeur d’Artichaut en zijn handelsmerk is een opvallende, witte koksbaret. Hij opende een hedendaagse en laagdrempelige brasserie in een herenhuis uit 1826. De ruime en lichte eetvertrekken geven uit op een ommuurde binnenplaats, waar het zomers goed toeven is. Thip Boonchan, de kersverse Thaise echtgenote, heeft tegenwoordig de leiding over het restaurant. Met haar kwamen er Thaise invloeden op de spijskaart.

AU BAIN MARIE

Emiel Clauslaan 141

(baan Gent-Deinze)

9800 Astene-Deinze

tel. 09 222 48 65

Smakelijk eten, correct geserveerd in een behaaglijke omgeving of op een terras met riant uitzicht op de Leie en dat alles tegen een verteerbare prijs: het succes van Au Bain Marie in Astene is gerechtvaardigd. Au Bain Marie is een product van twee hard werkende mensen: Marc Nevejans en Isabel Deboel. Zij verhuisden potten en pannen twee jaar geleden van Afsnee naar een huis uit 1932, gebouwd naar een ontwerp van Henry Van de Velde. Specialiteiten zijn: gegrilde kreeft met knoflook en tomatenfondue (20 euro) en tong met verse frieten (19,95 euro).

GASTENTAFEL BENOIT DEWITTE

Beertegemstraat 52

9750 Huise-Zingem

tel. 09 384 56 52 of 0476 68 57 69

De 27-jarige Benoit Dewitte houdt in de omgebouwde paardenstallen van de meer dan honderd jaar oude hoeve van zijn ouders een gastentafel open. In die idyllische omgeving bedient de kok tot twintig personen. Voor warme dagen wacht een heerlijk terras, dat uitgeeft op een geurende kruidentuin en een landelijke siertuin. U waant zich bij mooi weer in het hartje van de Provence. Benoit kookt volgens de seizoenen en de inspiratie van het moment. De jongeman kreeg een opleiding in Franse toprestaurants, zoals Le Bistrot d’Eygalières, Ousteau de Baumanière, Auberge de Noves en Moulin de Lourmarin.

GRAND CAFÉ KAAI

Kaai 40

2850 Boom

tel. 03 843 33 12

Kaai is een ‘grand café’ met terras aan de Rupel. Het maakt deel uit van een groot project met esplanade en trendy lofts in oude pakhuizen. Kaai opende twee jaar geleden. Het ‘grand café’ ligt aan de los- en laadkade van Boom. Aan de waterkant is de façade van glas, waardoor u ook van binnenuit een weids uitzicht hebt over water, groene oevers, bruggen en oude steenbakkerijen. Gasten zijn welkom voor een ontbijt, een glaasje, een zakelijke lunch of een familiaal diner. De spijskaart verrast door fusionbereidingen.

KOLYA

Hotel Manos Premier

Charleroisesteenweg 100/106

1060 Brussel

tel. 02 533 18 30

Om te ontspannen in een behaaglijke omgeving bij een wereldse maaltijd is er bar-lounge Kolya, het elegante restaurant van het opulent gedecoreerde vijfsterrenhotel Manos Premier Brussels. De sfeer is chic en kosmopolitisch, maar de bediening is vriendelijk en de prijzen zijn redelijk, zeker voor zo’n uitverkoren plaats (de lunch kost 15 euro). Naast de eetzaal met glazen dak ligt een verborgen lusttuin met heerlijke terrassen en waterpartijen onder eeuwenoude bomen. Er is zelfs een glijbaan voor de kinderen.

EETHUIS ‘T KOOKPUNT

Persoonstraat 14

3500 Hasselt

tel. 01 72 79 69

‘t Kookpunt is ondergebracht in een van Hasselts oudste huizen, gelegen in het verlengde van de Zuivelmarkt, de uitgaansbuurt bij uitstek. Binnen wacht een modieus interieur met natuurhout alom. In de achtertuin bevindt zich een aangenaam terras. In de keuken komen oost en west samen. Fusion cooking is een boeiend keukenfenomeen waarbij koks tradities, ingrediënten en technieken uit verschillende werelddelen in één bereiding samenbrengen. In ‘t Kookpunt zorgt de kok ervoor dat u de hele wereld op uw bord krijgt.

PACIFIC EILAND

Eiland 2

8900 Ieper

tel. 057 20 05 28

In de vesting van Ieper liggen groene eilanden die dateren uit tijden toen de stad werd bezet door vreemde mogendheden. Nu zijn het vredeseilanden die uitnodigen om te ontspannen. De 32-jarige Robert Van Eygen, een kwieke notariszoon, kocht een van die eilanden. Hij kreeg een gedegen horecaopleiding en stelde zijn privé-eiland open voor dagjestoeristen, studenten, zakenlieden en lekkerbekken. U bent er welkom voor een ontbijt, een glaasje, een snelle lunch of een gastronomische maaltijd.

PATIJNTJE

Gordunakaai 91

9000 Gent

tel. 09 222 32 73

Om met volle teugen te genieten van de zomer en van het uitzicht over de kronkelende Leie op een achtergrond van groen is er restaurant Patijntje. Het restaurant bestaat sinds 1928 en ligt in een van de ‘schone buurten’ van Gent. Het eethuis werd enkele jaren geleden overgenomen en kreeg daarna een volledige facelift. De spijskaart is samengesteld uit aantrekkelijke actuele bereidingen en enkele meer traditionele gerechten, zoals ‘tutjespap’ met gepocheerd ei en grijze garnalen of vers gemaakte steak tartaar. Het overdekte terras kan worden verwarmd.

LA PLAGE D’AMÉE

Rue des Peupliers 2

5100 Jambes (Namen)

tel. 081 30 93 39

Het nieuwe restaurant ligt te midden van een oud recreatiepark, een paar kilometer buiten het centrum van Namen. Het modern gerestaureerde paviljoen is bekleed met grijs aluminium en heeft een vorstelijk terras. Aan de voet van het restaurant ligt het Maasstrandje, waar een halve eeuw geleden de bewoners van Namen leerden zwemmen. La Plage d’Amée is een project van Benoît Gersdorf, de chef-kok en eigenaar van het druk bezochte eethuis L’Essentiel in Temploux. Hij vertrouwde de leiding toe aan jonge medewerkers. De spijskaart vermeldt moderne gerechten tegen licht verteerbare prijzen.

TIECELIJN

Daknam-dorp 34

9160 Lokeren

tel. 09 348 00 59

Sandra Van de Putte en Giovanni Cornelis openden op het dorpsplein van het landelijke dorpje Daknam het opvallend modern ingerichte restaurant Tiecelijn. De minimalistische inrichting is opgebouwd uit polybeton, glas, roestvrij staal en donker wengéhout. De muren zijn in ossenbloedkleur geverfd. De eetzaal geeft aan de achterkant uit op een groene tuin. U kijkt uit over de velden van de Meersen en de dijk van de Durme. Giovanni komt op voor een eerlijke, vernieuwend klassieke keuken waarin dagelijks aangevoerde ingrediënten van eerste kwaliteit de hoofdrol spelen.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content