In september 2008 brak de grootste financiële crisis van de naoorlogse geschiedenis uit. Slechte Amerikaanse kredieten hadden de hele banksector besmet. Na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vertrouwden de banken elkaar niet meer, en kwamen overal ter wereld financiële instellingen in moeilijkheden. In België kapseisde Fortis in september 2008, en ook Dexia en KBC moesten een beroep doen op overheidssteun.

Tien jaar na die bewogen periode bekijkt Trends wat veranderd is in de financiële wereld. Zijn er lessen uit de crisis van 2008 getrokken? Zijn de banken nu veiliger? Hebben de staten de bankenreddingen goed aangepakt? Kan het nieuwe Europese kader ervoor zorgen dat de belastingbetaler niet meer moet bijspringen om banken te redden? Wat zijn de macro-economische littekens tien jaar na de crisis? En als er een nieuwe crisis komt, waar zitten dan de grootste risico's?

Trends brengt wekelijks twee stukken. Deze week zetten we de tien belangrijkste risico's op een nieuwe financiële crisis, van de oplopende schuldenberg tot het gevaar dat banken worden gehackt, op een rijtje. En we publiceren een portret dat de Britse krant Financial Times maakte van een van de absolute toppers in de banksector: Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan. De Amerikaanse bank heeft beter dan om het even welke sectorgenoot de financiële crisis overleefd. Aan de opvolging van Dimon zal JP Morgan een hele kluif hebben.

Verscheen eerder in deze reeks: Deel 1: Analyse: de lessen uit de financiële crisis. Interview met Jozef De Mey, de bestuursvoorzitter Ageas (16 augustus).

Deel 2: Analyse: de blijvende zwakheden van de banksector. Interview met de zakenadvocaat Jean-Pierre Blumberg (23 augustus).

Deel 3: Analyse: de aanpak van de bankenreddingen door de nationale staten. Interview met Koen Van Loo, de gedelegeerd bestuurder van FPIM (30 augustus).

Deel 4: Analyse van de impact op de wereldeconomie, de overheidsfinanciën en het monetair beleid. Interview met de Britse historicus Adam Tooze, auteur van het boek Crashed (6 september).

Deel 5: Analyse van het Europese kader voor de liquidatie van banken. Interviews met de nieuwe generatie bankiers: Peter Devlies (AXA Bank), Johan Thijs (KBC), Marc Raisière (Belfius) en Erik Van Den Eynden (ING België) (13 september).

Deel 6: Analyse: hoe verging het de bad banks in Europa? Interview met Wouter Devriendt, CEO van Dexia (20 september).

Deel 7: Analyse: is de cultuur in de financiële sector veranderd? Rondetafelgesprek met de bestuursvoorzitters van de vier grootbanken: Eric Boyer, Jos Clijsters, Herman Daems, Thomas Leysen (27 september).

Deel 8: Analyse van de gevaarlijke expansie van de repo-markt. Interview met Didier Reynders, die in 2008 minister van Financiën was (4 oktober).

Deel 9: Analyse: de risico's inherent aan het financiële systeem. Interview met de Nederlandse hoogleraar Arnoud Boot (11 oktober).

U kunt deze stukken herlezen op www.trends.be/crisis