1,2 miljoen tv’s te recycleren

Apparec verwerkt afgedankte elektronische en elektrische apparaten in opdracht van het Belgische Recupel en zijn Nederlandse tegenhanger NVMP.

Gooi je kladpapier maar in de prullenmand en je plastic flesje in de pmd-zak.” Recycleren is – zelfs voor kinderen – in ons land de normaalste zaak van de wereld. Maar niet alleen met alledaagse dingen springen we verstandig om, ook grote elektrische en elektronische toestellen geven we met plezier een tweede leven. Geen wonder dus dat België ook daarin tot de Europese top behoort. Vorig jaar zamelde Recupel 98.737 ton aan huishoudelijke elektronische en elektrische apparaten in dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van 2008. 62 procent werd naar het containerpark gebracht, 29 procent ging via de eindhandelaar en de overige 9 procent via de kringwinkels.

Alles-in-één

De volle containers verdeelt Recupel over zijn verwerkingspartners. 33 procent van de Belgische markt gaat naar Apparec. “Daar komt nog eens 50 procent van de Nederlandse markt bij”, verduidelijkt Wim Willocx, zaakvoerder van Apparec. “Wij zijn gespecialiseerd in koelkasten, televisies, monitoren, lcd’s, plasma’s en led-tv’s. Die worden vermalen in shredders en automatisch opgesplitst in de verschillende materialen: glas, kunststof, metaal. Zo kunnen wij de schadelijke stoffen recupereren. Bij oude televisies is dat fluorescentiepoeder, bij koelkasten zijn dat chloorfluorkoolstofverbindingen (cfk’s) en bij lcd’s is dat kwik. Vroeger werden televisies manueel uit elkaar gevezen, maar dat gaf dikwijls snijwondjes. Begin 2009 hebben we dan ook geïnvesteerd in een toestel dat alles automatisch doet.”

Dit jaar wil het bedrijf nog een stapje verder gaan. “Onlangs hebben we, in overleg met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de testproductie opgezet van een nieuwe machine. Die shredder kan zowel lcd’s, plasma’s als led-televisies vermalen, zodat we niet langer voor elk type een andere machine nodig hebben. We bekijken nog of de processen voldoen, maar het octrooi is aangevraagd.”

Afval bestaat niet

Toen Apparec werd opgericht in 1998, waren de aandelen gelijk verdeeld over Indaver en Van Gansewinkel. Sinds november 2006 behoort het bedrijf volledig tot de Van Gansewinkel-groep. “Dat heeft als voordeel dat we materialen als kunststof, aluminium, koper, ijzer en andere metalen binnen onze groep kwijt kunnen. Wij geloven heel erg in cradle-to-cradle. Afval bestaat niet meer. Van onze kunststof kan Van Gansewinkel bijvoorbeeld granulaat maken voor de spuitgieterij. Op die manier worden we grondstofleveranciers.”

Willocx beaamt dat België een belangrijke speler is in het wereldwijde recyclageverhaal. “Van Gansewinkel is lid van de European Electronics Recyclers Association (EERA). Dat is een overkoepelende organisatie die concurrenten uit alle hoeken van Europa samenbrengt om van elkaar te leren. België is duidelijk een van de besten in afvalverwerking en wij spelen daar dan ook een vooraanstaande rol.”

Voedingsresten verboden

90,8 procent van de televisies die binnenkomen bij Apparec, krijgt een nieuwe toepassing. Bij de koelkasten is dat 93 procent. “De resterende 7 procent is niet recycleerbaar doordat er simpelweg voedingsresten in achtergebleven zijn. Na enkele weken op het containerpark kan je je vast voorstellen wat het resultaat is.”

Per dag verwerken de 85 werknemers zo’n 1000 koelkasten en 4000 tot 5000 televisies. Voor volgend jaar verwacht Willocx zo’n 1,2 miljoen crt-televisies, goed voor 25.000 ton toekomstige grondstoffen, en ongeveer 600 ton lcd’s te ontmantelen. “Tegen 2015 zullen die aantallen waarschijnlijk omgewisseld zijn: het aantal crt-televisies zal almaar afnemen en het aandeel lcd’s zal stijgen. Technologie staat niet stil en nu zijn de led-televisies enorm in opmars. Ook niet onbelangrijk is de levensduur. Een crt-televisie ging gemakkelijk achttien tot twintig jaar mee, een lcd houdt het slechts acht tot tien jaar uit.”

annick claus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content