De controles van de fiscus op ondernemers die hun bedrijf net voor oktober 2014 vereffend hebben, worden 'met onmiddelijke ingang stopgezet'. Dat laat het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weten. Dat meldt De Tijd.

Bij ondernemersorganisatie Unizo zijn ze verheugd. 'We zijn tevreden dat de minister en zijn kabinet met het gebruik van gezond verstand de ondernemers rechtszekerheid biedt', klinkt het. 'Ondernemers hebben in deze zaak altijd te goeder trouw gehandeld. Ze betaalden zoals de wet voorschreef 10% roerende voorheffing, maar door strikte controles van de fiscus werd hun de laatste maanden toch 25% roerende heffing in de maag gesplitst. We juichen het dan ook toe dat de minister, zoals Unizo had gevraagd, deze maatregel terugschroeft", aldus Johan Bortier, waarnemend geledegeerd bestuurder van Unizo.

De liquidatiebonus is het dividend dat een ondernemer, zelfstandige of vrijeberoeper haalt uit zijn bedrijf bij zo'n vereffening. Ondernemers kozen daar in de aanloop naar 1 oktober 2014 massaal voor, omdat vanaf die datum de belasting op de liquidatiebonus werd opgetrokken van 10 naar 25 procent. De verontwaardiging en de woede bij ondernemers was groot toen de fiscus achteraf toch een taks van 25 procent hief. Veel ondernemers ervaarden dat als 'woordbreuk' en een 'klopjacht'.

De controles van de fiscus op ondernemers die hun bedrijf net voor oktober 2014 vereffend hebben, worden 'met onmiddelijke ingang stopgezet'. Dat laat het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weten. Dat meldt De Tijd.Bij ondernemersorganisatie Unizo zijn ze verheugd. 'We zijn tevreden dat de minister en zijn kabinet met het gebruik van gezond verstand de ondernemers rechtszekerheid biedt', klinkt het. 'Ondernemers hebben in deze zaak altijd te goeder trouw gehandeld. Ze betaalden zoals de wet voorschreef 10% roerende voorheffing, maar door strikte controles van de fiscus werd hun de laatste maanden toch 25% roerende heffing in de maag gesplitst. We juichen het dan ook toe dat de minister, zoals Unizo had gevraagd, deze maatregel terugschroeft", aldus Johan Bortier, waarnemend geledegeerd bestuurder van Unizo. De liquidatiebonus is het dividend dat een ondernemer, zelfstandige of vrijeberoeper haalt uit zijn bedrijf bij zo'n vereffening. Ondernemers kozen daar in de aanloop naar 1 oktober 2014 massaal voor, omdat vanaf die datum de belasting op de liquidatiebonus werd opgetrokken van 10 naar 25 procent. De verontwaardiging en de woede bij ondernemers was groot toen de fiscus achteraf toch een taks van 25 procent hief. Veel ondernemers ervaarden dat als 'woordbreuk' en een 'klopjacht'.