Beschouwd vanuit het algemeen belang van de Vlaamse gemeenschap, neemt de Vlaamse regering dan ook zonder meer een correcte beslissing. Niettemin roept deze bankiersswitch toch wel enkele vragen op.

De meest pertinente van die vragen gaat terug naar de redding van Dexia enkele weken terug. De Belgische gemeenschap kon niet anders dan Dexia Bank België (DBB) redden omdat die bank systemisch was voor de Belgische economie en voor de financiering van de Belgische overheden.

Zo verkondigden onder meer toenmalig eerste minister Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders. Niet alleen wij plaatsten toen al een groot vraagteken achter de waarde van dit argument. De beslissing van de Vlaamse regering om volledig over te stappen naar ING illustreert treffend de onzin van het betoog dat werd opgebouwd rond de redding van Dexia Bank België. Vlaanderen kan in al zijn geledingen perfect verder zonder Dexia, zo blijkt nu.

De enige correcte beslissing nadat Dexia enkele weken terug in een onmogelijke positie bleek te vertoeven, was de volledige ontmanteling van de hele Dexia-groep. De bank was en is ziek tot in het diepste van haar vezels en kan ook naar de toekomst toe de belastingsbetaler alleen maar meer geld gaan kosten.

Bovendien blijkt nu ook dat de Belgische economie en de Belgische overheden qua financiering perfect verder kunnen zonder Dexia, een realiteit die enkele weken terug ook al bekend was. Het systemische element raakte kant noch wal. We maken hier bovendien nog abstractie van de marktverstoring die Dexia blijft veroorzaken door op klantenadressen voortdurend te zwaaien met de extra garanties die het voor de klanten biedt om een staatsbank te zijn.

Er blijft veel onzekerheid rond de afwikkeling van de posities van Dexia Holding. Steeds meer informatie lekt uit dat we ons daar eens te meer stevig hebben laten rollen door de Fransen. Ook het opzetten van Dexia Bank België was een miskleun. De beslissing van de Vlaamse overheid zet die realiteit nog eens extra in de verf. Het hele Dexia-dossier blijkt hoe langer hoe meer een debacle over de hele lijn.

Beschouwd vanuit het algemeen belang van de Vlaamse gemeenschap, neemt de Vlaamse regering dan ook zonder meer een correcte beslissing. Niettemin roept deze bankiersswitch toch wel enkele vragen op. De meest pertinente van die vragen gaat terug naar de redding van Dexia enkele weken terug. De Belgische gemeenschap kon niet anders dan Dexia Bank België (DBB) redden omdat die bank systemisch was voor de Belgische economie en voor de financiering van de Belgische overheden. Zo verkondigden onder meer toenmalig eerste minister Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders. Niet alleen wij plaatsten toen al een groot vraagteken achter de waarde van dit argument. De beslissing van de Vlaamse regering om volledig over te stappen naar ING illustreert treffend de onzin van het betoog dat werd opgebouwd rond de redding van Dexia Bank België. Vlaanderen kan in al zijn geledingen perfect verder zonder Dexia, zo blijkt nu. De enige correcte beslissing nadat Dexia enkele weken terug in een onmogelijke positie bleek te vertoeven, was de volledige ontmanteling van de hele Dexia-groep. De bank was en is ziek tot in het diepste van haar vezels en kan ook naar de toekomst toe de belastingsbetaler alleen maar meer geld gaan kosten. Bovendien blijkt nu ook dat de Belgische economie en de Belgische overheden qua financiering perfect verder kunnen zonder Dexia, een realiteit die enkele weken terug ook al bekend was. Het systemische element raakte kant noch wal. We maken hier bovendien nog abstractie van de marktverstoring die Dexia blijft veroorzaken door op klantenadressen voortdurend te zwaaien met de extra garanties die het voor de klanten biedt om een staatsbank te zijn. Er blijft veel onzekerheid rond de afwikkeling van de posities van Dexia Holding. Steeds meer informatie lekt uit dat we ons daar eens te meer stevig hebben laten rollen door de Fransen. Ook het opzetten van Dexia Bank België was een miskleun. De beslissing van de Vlaamse overheid zet die realiteit nog eens extra in de verf. Het hele Dexia-dossier blijkt hoe langer hoe meer een debacle over de hele lijn.