De karaattaks blijft een fiscaal buitenbeentje. Diamantairs betalen de normale vennootschapsbelasting - in 2017 nog 33,99 procent - maar dan wel berekend op slechts 0,55 tot 2,1 procent van hun omzet, afhankelijk van het aantal aftrekposten dat ze in rekening kunnen brengen.

De belasting werd eind 2016 van kracht en zorgde vorig jaar voor 68,4 miljoen euro, een pak meer dan de gebudgetteerde 50 miljoen euro. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat er bovendien vanuit dat het bedrag nog kan oplopen, omdat de cijfers enkel slaan op de voorafbetalingen door de diamantbedrijven.

In het verleden betaalde de diamantsector vaak niet meer dan 20 miljoen euro aan belastingen.

De karaattaks blijft een fiscaal buitenbeentje. Diamantairs betalen de normale vennootschapsbelasting - in 2017 nog 33,99 procent - maar dan wel berekend op slechts 0,55 tot 2,1 procent van hun omzet, afhankelijk van het aantal aftrekposten dat ze in rekening kunnen brengen. De belasting werd eind 2016 van kracht en zorgde vorig jaar voor 68,4 miljoen euro, een pak meer dan de gebudgetteerde 50 miljoen euro. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gaat er bovendien vanuit dat het bedrag nog kan oplopen, omdat de cijfers enkel slaan op de voorafbetalingen door de diamantbedrijven. In het verleden betaalde de diamantsector vaak niet meer dan 20 miljoen euro aan belastingen.