Federatie Wallonië-Brussel aandachtig voor juiste financiering

© Getty Images/iStockphoto
Belfius Bank & Verzekeringen
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

15 maart 2017, 05:57 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

De Federatie Wallonië-Brussel (FWB) zoekt in de markt naar de interessantste financieringsbronnen en bancaire en financiële partners voor haar projecten. Ze hanteert daarbij een heldere financieringsstrategie volgens vaste beheerprincipes. En in haar aanpak zijn vooral communicatie, transparantie, soepelheid en reactiesnelheid van wezenlijk belang. Sébastien Yerna, Directeur Generaal van Financiën en Begroting bij de Federatie Wallonië-Brussel, licht toe.

De financieringsstrategie van het departement schuldbeheer en thesaurie wordt via de Thesaurieraad voor de Franse Gemeenschap voorgesteld aan de minister van Begroting. Ze kan worden omschreven als een strategie gericht op investeerders met oog voor snelle en transparante communicatie. Er werden uitgifteprogramma’s opgezet om die strategie toe te passen:

– een EMTN (European Medium Term Notes) programma van 5 miljard euro voor de uitgifte van obligaties, sinds 2003 met Belfius en Deutsche Bank als Co-Arrangers

– drie Belgische financieringsprogramma’s voor de uitgifte van commercial paper, sinds 1994 met Belfius (2,5 miljard), en later met BNP Paribas Fortis (750 miljoen) en met ING (750 miljoen)

Bancair krediet momenteel duurder

Het bancair krediet is een financiering die het Agentschap van de Schuld van de FWB al geruime tijd niet meer zo vaak toepast, vooral omdat ze duurder is dan obligaties. “Maar dat kan veranderen als we concurrentiële voorstellen aangeboden krijgen, zoals bijvoorbeeld een recente financiering met de EIB (600 mio euro), wat evenwel een specifieke financiering is”, weet Yerna.

“Investeerders kennen en appreciëren onze programma’s waarbinnen we werken, want het laat ons toe om snel te reageren op interessante aanbiedingen en obligaties uit te geven. En we sluiten ook meer en meer zogenaamde ‘Schuldscheine’-overeenkomsten af. Dat is een financiering die het midden houdt tussen een obligatielening en een bancair krediet. Tegen eind december 2016 hadden we zo een totaal bedrag van 1,3 miljard ontleend, of meer dan 20% van onze schuldenportefeuille op dat moment.”

Troeven van Belfius Bank als Agent

Belfius Bank legde voor het Kassierscontract (tot 2018) het beste voorstel neer bij de Federatie Wallonië-Brussel. “Het is duidelijk dat de bank over belangrijke troeven beschikt om beter te scoren dan haar concurrenten. Maar voor sommige opdrachten verkiezen we ons te richten naar andere financiële actoren indien ze ons kwaliteitsvolle voorstellen aanreiken. Een van onze beheerprincipes luidt terecht: ‘Voorzichtigheid, competitiviteit en efficiëntie in beslissende operaties’.”

Belfius Bank kent de Belgische openbare entiteiten uitstekend, niet alleen als ‘kassier’ voor vele onder hen maar ook als waardevolle partner op lange termijn richt Belfius Bank haar strategie en aanpak op de specifieke noden van de openbare sector. Yerna: “Belfius Bank kreeg als financiële intermediair in 2014, 2015 en 2016 liefst 22,4% van het financieringstotaal van de Federatie Wallonië-Brussel toegewezen. Dat is goed voor 540,5 miljoen op een totaal van 2.408 miljoen. Het hele bedrag ontleenden we bij 18 verschillende banken, die als dealers onze obligaties in meerdere landen plaatsten.”

Troeven van Belfius Bank in de plaatsing

Vanuit het principe van transparantie, gelijke behandeling en competitiviteit, aanvaardt de FBW de beste offertes. Binnen die context bedraagt het uitstaande bedrag aan obligaties bij Belfius Bank eind december 20161,6 miljard euro. Sébastien Yerna: “Dat vertegenwoordigt 26% van onze portefeuille aan langetermijnschulden.”

De FWB financiert zich hoofdzakelijk via private plaatsingen bij institutionele investeerders. Sebastien Yerna: “Belfius Bank informeert investeerders over de financiële strategie en financieringsbehoeften van de FWB (bedragen, looptijden, vaste of variabele rente, maximum marge ten opzichte van de OLO…) En zodra een investeerder interesse heeft, neemt Belfius als dealer contact met ons op.”

Professionele & aangename samenwerking

De contacten met de teams van Belfius gebeuren op geregelde tijdstippen; zo organiseert Belfius ook jaarlijks een seminarie in het kader van het kassierscontract waarbij verschillende topics en actuele markttendenzen worden toegelicht en besproken. “Er heerst een professionele en aangename samenwerking tussen ons, besluit Sébastien Yerna.”