Elk jaar kent Euronext Brussel awards toe aan financiële instellingen en beursgenoteerde ondernemingen die op de kapitaalmarkt actief zijn in obligaties en equity. Bijvoorbeeld in de begeleiding van bedrijven bij een kapitaalsverhoging of beursgang voor de versterking van het eigen vermogen (equity). Maar ondernemingen - en net zo goed overheden, steden, gemeenten, hogescholen, universiteiten - kunnen ook obligaties uitgeven om geld op te halen bij institutionele of particuliere beleggers.

Sofie De Loecker, Head of Capital Markets Services bij Belfius: "We durven onze klanten ook te zeggen wat niet haalbaar is."

Waarom kiezen voor obligaties?

Op de vraag waarom de uitgifte van obligaties voordelig is, bestaat geen eenduidig antwoord. Sofie De Loecker: "Er kunnen meerdere redenen zijn: diversificatie van financieringsbronnen, een lagere prijs... Veel hangt af van het (risico)profiel van de onderneming of (semi)publieke emittent, de omvang van de financieringsbehoeften, de uitstaande kredieten bij banken, de actuele rente, de objectieven van de onderneming..."

Belfius Bank begeleidde onze roadshow in diverse financiële hoofdsteden. Koen Algoed, secretaris-generaal, Departement Financiën en Begroting, Vlaamse Gemeenschap

"Vaak wil je niet al je eieren in dezelfde korf leggen. En niet al te zeer flirten met de grenzen van je ontleningslimiet bij banken. Ook de looptijd en de gewenste flexibiliteit spelen in de dossiers mee, bijvoorbeeld als je vanuit een obligatieprogramma snel wil schakelen bij een interessante opportuniteit."

Bouw een mix uit

"Ons advies is om een brede mix uit te bouwen, gespreid over verschillende financieringsmiddelen en looptijden, als communicerende vaten. En vooral om vooraf samen met onze specialisten alle pistes en voor- en nadelen grondig te bestuderen. Een obligatie-uitgifte is overigens niet zomaar voor iedere onderneming of (semi)publieke entiteit interessant.

De gemeenschap van investeerders en beleggers erkent de bijzondere expertise van Belfius Bank. Dany Bongartz, Hoofd Financiën en Begroting, Duitstalige Gemeenschap

We kenden de voorbije vier jaar een gestage groei in de uitgifte van obligaties bij onze klanten, besluit Sofie De Loecker. "Dat komt omdat we met hen meedenken en liever langetermijnoplossingen nastreven dan puur financieel gewin op korte termijn. We durven onze klanten ook te zeggen wat niet haalbaar is. Of voor welke doeleinden of looptijd ze dan toch beter denken aan een andere financieringsvorm."

De uitgifte van obligaties moet passen in de financiële en commerciële strategie van de klant. Het is maatwerk waarbij de klant altijd centraal staat. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met hun Banker of rechtstreeks met het Belfius Debt Capital Markets-team voor een haalbaarheidsanalyse."

Elk jaar kent Euronext Brussel awards toe aan financiële instellingen en beursgenoteerde ondernemingen die op de kapitaalmarkt actief zijn in obligaties en equity. Bijvoorbeeld in de begeleiding van bedrijven bij een kapitaalsverhoging of beursgang voor de versterking van het eigen vermogen (equity). Maar ondernemingen - en net zo goed overheden, steden, gemeenten, hogescholen, universiteiten - kunnen ook obligaties uitgeven om geld op te halen bij institutionele of particuliere beleggers.Waarom kiezen voor obligaties?Op de vraag waarom de uitgifte van obligaties voordelig is, bestaat geen eenduidig antwoord. Sofie De Loecker: "Er kunnen meerdere redenen zijn: diversificatie van financieringsbronnen, een lagere prijs... Veel hangt af van het (risico)profiel van de onderneming of (semi)publieke emittent, de omvang van de financieringsbehoeften, de uitstaande kredieten bij banken, de actuele rente, de objectieven van de onderneming...""Vaak wil je niet al je eieren in dezelfde korf leggen. En niet al te zeer flirten met de grenzen van je ontleningslimiet bij banken. Ook de looptijd en de gewenste flexibiliteit spelen in de dossiers mee, bijvoorbeeld als je vanuit een obligatieprogramma snel wil schakelen bij een interessante opportuniteit."Bouw een mix uit"Ons advies is om een brede mix uit te bouwen, gespreid over verschillende financieringsmiddelen en looptijden, als communicerende vaten. En vooral om vooraf samen met onze specialisten alle pistes en voor- en nadelen grondig te bestuderen. Een obligatie-uitgifte is overigens niet zomaar voor iedere onderneming of (semi)publieke entiteit interessant.We kenden de voorbije vier jaar een gestage groei in de uitgifte van obligaties bij onze klanten, besluit Sofie De Loecker. "Dat komt omdat we met hen meedenken en liever langetermijnoplossingen nastreven dan puur financieel gewin op korte termijn. We durven onze klanten ook te zeggen wat niet haalbaar is. Of voor welke doeleinden of looptijd ze dan toch beter denken aan een andere financieringsvorm."De uitgifte van obligaties moet passen in de financiële en commerciële strategie van de klant. Het is maatwerk waarbij de klant altijd centraal staat. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met hun Banker of rechtstreeks met het Belfius Debt Capital Markets-team voor een haalbaarheidsanalyse."