Duitstalige Gemeenschap financiert infrastructuur met obligaties

Belfius Bank & Verzekeringen
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

15 maart 2017, 05:59 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Vanwege een budgetreglement, gestemd door het parlement, beheert de Duitstalige Gemeenschap haar boekhouding als een klassiek privébedrijf, compleet met resultatenrekening en balans. In tegenstelling tot sommige andere openbare instellingen kan de Duitstalige Gemeenschap alle klassieke financiële instrumenten aanwenden voor de financiering van haar infrastructuur. Ook de uitgifte van thesauriebewijzen. Dany Bongartz, Hoofd van de afdeling Financiën en Begroting, legt uit hoe.

In de Duitstalige Gemeenschap is er net zoals overal regelmatig nood aan renovatie of nieuwbouw van de infrastructuur. Als financieringsbron komen daarvoor klassieke leningen en kredietlijnen in aanmerking. Maar ook de uitgifte van thesauriebewijzen, dat wil zeggen van obligaties en andere schuldtitels, zowel op korte als op lange termijn.

Meerjarenplan voor infrastructuur

Dany Bongartz: “Binnen een daartoe opgezet meerjarenprogramma als juridisch kader, kunnen we onze financiële behoeftes matchen met evoluties en opportuniteiten op de kapitaalmarkt. Onze financieel directeur kan online alle financiële gegevens op de kapitaalmarkt volgen om op het juiste moment de meest optimale financieringsvorm voor onze infrastructuurprojecten te kiezen.”

Dany Bongartz, Hoofd van de afdeling Financiën en Begroting van de Duitstalige Gemeenschap.
Dany Bongartz, Hoofd van de afdeling Financiën en Begroting van de Duitstalige Gemeenschap.

“Willen we effectief geld ophalen”, vervolgt Bongartz, “dan nemen we contact op met de marktenzaal van Belfius Bank. Daar controleren specialisten of er voldoende beleggers zijn voor obligaties die we als Duitstalige Gemeenschap uitgeven. De uitgifte van thesauriebewijzen ligt voor de hand, vanwege de soepele verwerking en de interessante rentes voor een financiering op lange termijn (van vijf tot tien jaar).”

Aan projecten geen gebrek

De recente uitgifte van obligaties is bedoeld voor de herfinanciering of consolidatie van de huidige schuld op korte termijn. Dat is een schuld in het kader van de financiering van infrastructuurprojecten binnen een programma (2013-2017) voor:

– een publiek-private samenwerking voor de renovatie en de bouw van acht scholen (met ateliers en sportzalen) op drie verschillende plaatsen in Eupen

– de renovatie van enkele rust- en verzorgingstehuizen

– de bouw van een zwembad in Eupen

– de bouw van de nieuwe zetel van het parlement

Het bedrag werd overigens opgetrokken van 13 tot 32 miljoen euro. Daarvan is 13 miljoen euro bestemd voor het hoofdgebouw van het ziekenhuis in Eupen. Nog een belangrijk project is de nieuwe publiek-private samenwerking voor de renovatie van alle scholen van La Calamine en Sankt Vith. En er komt in Sankt Vith een nieuwe campus voor technische opleidingen.

Als emittent krijgen we van Belfius Bank een complete service.

Pertinente troeven van de bank

Belfius Bank beschikt over een grondige ervaring in de uitgifte van obligaties voor de publieke sector. “De bank deed al in de jaren 90 voor het eerst uitgiftes van schatkistpapier voor de Franstalige Gemeenschap in België”, weet Dany Bongartz. “Al die jaren leerden de deskundigen bij Belfius Bank de werkwijze in de publieke sector (overheden, steden, universiteiten…) door en door kennen.”

“Als emittent krijgen we van Belfius Bank een complete service”, voegt Bongartz toe. “Die gaat van de analyse, over de opstelling en structurering van de documentatie, tot de marketing en plaatsing van de obligaties bij zowel Belgische als buitenlandse beleggers of investeerders. Bovendien ervaren we een uitstekende opvolging van de couponbetalingen en van de terugbetaling van het kapitaal.”

Duitstalige Gemeenschap financiert infrastructuur met obligaties

Centrale financiële partner

“Bij de recente uitgifte (van 150,3 miljoen euro) konden we via Belfius Bank een gedeelte van onze obligaties plaatsen bij buitenlandse investeerders. De expertise van Belfius Bank aan zowel de uitgifte- als de plaatsingkant maakt haar tot een centrale financiële partner voor publieke instellingen die zich voor de ophaling van financiële middelen op de kapitaalmarkt richten.”

“Het is aangenaam werken met Belfius Bank”, besluit Dany Bongartz. “De teams zijn stabiel en de medewerkers denken met ons mee. Ze geven graag wat advies op de koop toe en dat is handig voor een optimaal beheer van onze openbare schuld en voor de financiële beslissingen die we moeten nemen.”