Inflatie neemt derde maand op rij toe

. © getty

De inflatie, die uitdrukt in welke mate consumptiegoederen duurder worden, is in augustus voor de derde maand op rij gestegen. Ze kwam uit op 0,82 procent, tegen 0,73 procent in juli, zo meldt het Belgische statistiekbureau Statbel vrijdag.

De stijging werd in juni ingezet, nadat de inflatie in mei een dieptepunt had bereikt van 0,48 procent. In augustus werden vooral hotelkamers duurder (+4,5 procent tegenover juli), net als alcoholvrije dranken (+3,5 procent), alcoholische dranken (+1,5 procent), brood en granen (+1 procent) en restaurants en cafés (+0,7 procent).

Onder meer vliegtickets (-7,4 procent), vakantiedorpen en campings (-6,6 procent), fruit (-4 procent) en groenten (-2,4 procent) waren dan weer goedkoper dan in juli.

Vergeleken met een jaar geleden waren verse zeevruchten in augustus dit jaar meer dan een derde duurder. Producten uit de categorieën postverzending, juwelen en verse fruit kostten meer dan 10 procent meer. De sterkste prijsdalingen vergeleken met augustus vorig jaar waren er bij vakantiecentra, campings en jeugdherbergen, huisbrandolie en vliegtuigvervoer (telkens rond 15 procent).

Partner Content