AOS Studley, een advies- en dienstenonderneming gespecialiseerd in het onderzoek en de optimalisering van kantoorruimten, berekent sinds 2006 de Occupancy Cost Index (OCI) die de totale prijs per werkplek voor kantoorgebouwen weerspiegelt. De berekening gebeurt op basis van gedetailleerde kostengegevens die AOS Studley inzamelt bij zijn klanten.

In 2010 bedroeg de Belgische Occupancy Cost Index 11.808 euro per werkplek per jaar, wat neerkomt op een stijging van 0,38 procent in vergelijking met 2009. De accommodatie (gebouw, huur, onderhoud, energie enzovoort) is goed voor 41 procent van deze kostprijs. ICT-infrastructuur (hardware per werkplek, softwarepakketten en bijbehorende diensten) is met 35 procent de tweede kostencategorie. Middelen en diensten zoals veiligheid, catering en schoonmaak zijn goed voor 19 procent. Het beheer van het vastgoed en de facilityservices (strategisch beheer, helpdesk, rapporteren...) vertegenwoordigen 4 procent, terwijl de externe diensten (vergaderzalen, hotels en vervoer) de overige 1 procent voor hun rekening nemen.

Zwakke huurmarkt mildert stijging

De belangrijkste post in de OCI, vastgoed of accommodatie, steeg 0,65 procent tegenover 2009. De automatische indexering van de huurprijs zorgt voor een stijging, maar deze werd volgens AOS Studley afgezwakt door dat enkele bedrijven in de onder druk staande kantoormarkt hun huurcontracten konden heronderhandelen of nieuwe interessantere deals afsloten (huurvrije perioden, lagere faciale huur...) Ook de stabiele energieprijzen in 2010 en het verminderen van de vierkante meters per werkplek milderden de stijging van de vastgoedkosten.

Laurenz Verledens

AOS Studley, een advies- en dienstenonderneming gespecialiseerd in het onderzoek en de optimalisering van kantoorruimten, berekent sinds 2006 de Occupancy Cost Index (OCI) die de totale prijs per werkplek voor kantoorgebouwen weerspiegelt. De berekening gebeurt op basis van gedetailleerde kostengegevens die AOS Studley inzamelt bij zijn klanten. In 2010 bedroeg de Belgische Occupancy Cost Index 11.808 euro per werkplek per jaar, wat neerkomt op een stijging van 0,38 procent in vergelijking met 2009. De accommodatie (gebouw, huur, onderhoud, energie enzovoort) is goed voor 41 procent van deze kostprijs. ICT-infrastructuur (hardware per werkplek, softwarepakketten en bijbehorende diensten) is met 35 procent de tweede kostencategorie. Middelen en diensten zoals veiligheid, catering en schoonmaak zijn goed voor 19 procent. Het beheer van het vastgoed en de facilityservices (strategisch beheer, helpdesk, rapporteren...) vertegenwoordigen 4 procent, terwijl de externe diensten (vergaderzalen, hotels en vervoer) de overige 1 procent voor hun rekening nemen. Zwakke huurmarkt mildert stijging De belangrijkste post in de OCI, vastgoed of accommodatie, steeg 0,65 procent tegenover 2009. De automatische indexering van de huurprijs zorgt voor een stijging, maar deze werd volgens AOS Studley afgezwakt door dat enkele bedrijven in de onder druk staande kantoormarkt hun huurcontracten konden heronderhandelen of nieuwe interessantere deals afsloten (huurvrije perioden, lagere faciale huur...) Ook de stabiele energieprijzen in 2010 en het verminderen van de vierkante meters per werkplek milderden de stijging van de vastgoedkosten. Laurenz Verledens